A magas vérnyomás TIA-hoz is vezethet

Nos igen, a magas vérnyomás nem csak azért rossz, mert károsítja az ereket. Olyan ijesztő lehetőségetek is rejt, mint a TIA.

   

A TIA betegségéről már többször is ejtettünk szót. Ez a kór a szélütés, vagyis a stroke előszobája, és mint ilyen, bizony megköveteli az emberektől a figyelmet. Mivel vérellátási zavarról van szó, így a folyamatba erősen beleszólhat a magas vérnyomás is, legalábbis mi, laikusok erre gondolunk.

Dr. Kapocsi Judit  a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája azonban rámutat arra, hogy ez majdnem teljesen így igaz.

„A tartósan fennálló magas vérnyomás leggyakoribb szövődményei a szív, a vese, az agy, a szemfenék, a végtagi erek megbetegedése, érelmeszesedése, ennek következtében az említett szervek vérellátásának romlása, működési zavara. Az ok és okozat néha nem különíthető el. Az érelmeszesedés okozhat magas vérnyomás betegséget, és a tartósan fennálló magas vérnyomás okozhat érelmeszesedést.„

Miért veszélyes a magas vérnyomás?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy miért is olyan nagy baj az, ha magas a vérnyomásuk? Elvégre olyan sok embernél diagnosztizálják ezt a kórt, csak nem lehet olyan nagy baj belőle. Az azonban nagyon felelőtlen hozzáállás, hiszen a magas vérnyomás nem csak kellemetlen, de nagyon veszélyes betegség is.

„A tartósan fennálló magas vérnyomás károsítja az ereket. Az egyik módja ennek az erek belső felszínén található endothel, vagyis belső érfal sérülése. Leegyszerűsítve a történetet azt mondhatjuk, hogy a magasabb vérnyomás turbulens áramlást okozhat, főleg az erek elágazásánál, ami elégséges lehet a finom sejtstruktúra károsodásához. Ennek következtében a sejtfal belső sejtjeiben a helyileg termelődő értágító és ér összehúzó anyagok egyensúlya megbomlik, az ér összehúzódás irányába mozdul el, ami magas vérnyomáshoz vezet.

A másik vérnyomás emelkedéshez vezető út úgy képzelhető el, hogy a tartósan magas vérnyomás fokozott érfal feszülést eredményez. Emiatt az érfal szerkezete átépül, amelynek végső következménye érszűkület, érfali merevség fokozódás, további vérnyomás emelkedés lesz.” – mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája.

TIA-t is okozhat?

Nos igen, a magas vérnyomás nem csak azért rossz, mert károsítja az ereket. Olyan ijesztő lehetőségetek is rejt, mint a TIA, amit egyáltalán nem érdemes félvárról venni.

„A magas vérnyomásból kialakuló érelmeszesedés egyik lehetséges szövődménye a TIA is. A kisebb agyterületet érintő viszonylag rövid vérellátási zavar nem közvetlenül a magas vérnyomás következménye, de az is szerepet játszhat a kialakulásában. Persze nem csak ez az egyetlen kór, ami TIA-hoz vezet, de láthatjuk, hogy a magas vérnyomást is komolyan kell venni, érdemes orvossal konzultálni a kezeléséről”

(Forrás: Trombózisközpont)


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2013-10-06 06:02:31

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség