Az agyi érkatasztrófák veszélyei

A stroke-kezelés életmentő fejlődése ellenére az agyi érkatasztrófák évekkel rövidíthetik meg egy ember életét.

   

A károsodások súlyos agyérgörcsöt követően a legkifejezettebbek, de még az úgynevezett mini stroke-on vagy átmeneti iszkémiás rohamon (transient ischemic attack, TIA) átesett betegek is ki vannak téve a kockázatnak - derül ki a Neurology október 9-i számában megjelent kutatásból.

Honnan lehet tudni, hogy valakinél agyi érkatasztrófa következett be?

Egy egyszerű teszttel bárkinél igazolni lehet a gyanút! Az illetőt meg kell kérni, hogy mosolyogjon, beszéljen, illetve hogy emelje fel mindkét karját, majd próbálja kiölteni a nyelvét. Ha a kérések teljesítésének bármelyikével nehézsége támad (arca aszimmetriát mutat, az egyik végtag lehanyatlik, szavai összefolynak, nem találja a megfelelő szavakat, nyelve valamelyik irányba kitér), az agyi érkatasztrófa (stroke) jele lehet. Azonnal hívni kell a mentőket! Ne várjunk arra, hogy a tünetek maguktól elmúlnak! Minél hamarabb kezdődik a hatékony kezelés, annál több idegsejtet menthetünk meg!

A szakértők hangsúlyozzák, hogy továbbra is az ismert kockázati tényezők, például a magas vérnyomás kontrollálásával lehet a legjobban megelőzni az agyi érkatasztrófát, és javítani a betegség kimenetelést. Stroke akkor alakul ki, amikor az agy egy bizonyos területére irányuló véráramlás elzáródik. Az amerikai Országos Stroke Szövetség becslése szerint a stroke-os esetek közel 80 százaléka megelőzhető lenne.

Az új kutatás során 750 stroke-on, és 450 átmeneti iszkémiás rohamon átesett beteget vizsgáltak öt évig. A résztvevők kérdőívet töltöttek ki életminőségükre vonatkozóan. A teljesen kifejlett stroke-ok közül 60 százalék volt enyhe, 23 százalék közepes, és 18 százalék súlyos.

Az általános népességhez viszonyítva a stroke-on átesett betegek átlagosan 1,71 évet veszítenek el öt év tökéletes egészségből a korai halálozás következtében. Ezen kívül a stroke további 1,08 évbe kerül számukra a csökkent életminőség tekintetében.

A stroke-on átesett betegek összességében átlagosan 2,79 "életminőséggel korrigált életévet" veszítenek. Ez a mértékegység a túlélést és az életminőséget ugyanazon a skálán méri.

Ráadásul minél súlyosabb a stroke, annál nagyobb a veszteség az életminőséggel korrigált életével számában. A stroke az életminőségre gyakorolt hatása változó lehet. Akadályozhatja a beteg képességét a járásra, beszédre vagy a mindennapos tevékenységek elvégzésére, például a fürdésre, az evésre és az öltözködésre.

hazipatika.hu

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2013-10-20 15:07:11

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség