Hogyan kerüljük el a túlevést?

Nem kell sok dologra odafigyelni, mégis hálás lesz érte a szervezetünk.

   

A túlevés jelensége leginkább a helytelen táplálkozási szokások miatt jelentkezik. Kedvenc ételünkből például hajlamosabbak vagyunk többet enni még akkor is ha „már csak a szemünk kívánja”. Az sem segít, hogy akkor is nassoluk amikor pedig nem is érezzük az éhséget. Fontos, hogy elhagyjuk a rossz szokásokat és új szokásokat alakítsunk ki a megfelelő ételmennyiség bevitelére. Nézzünk meg néhány tippet amivel elkerülhető a túlevés.

 

Főzzünk otthon: Kutatásokból megállapították, hogy azok akik étteremben esznek 200 kalóriával többet visznek be mint azok akik otthon főznek. Ennek az oka, hogy az éttermekben viszonylag nagy adagokat kapunk míg otthon magunknak tudjuk kiválogatni az alapanyagokat és szabályozni a mennyiséget.

Nézzük meg milyen adagot szedünk a tányérunkra: Sokszor hallottuk már az inkább többször de kevesebbet elvét. Ez nem csak a napi étkezésre vetíthető ki, hanem már egy étkezés alkalmával is. A felnőttek átlagosan 92%-a megeszi, amit kiszed a tányérjára. Éppen ezért érdemes legelőször is kisebb adagot kiszedni a tányérunkra és ezt követheti még egy hasonló mennyiségű adag ha szükségét érezzük.

Apró nassolások: Mindenkivel előfordul, hogy napközben megkíván egy kis rágcsálnivalót. Ezzel nincs is baj, de itt is kezdjünk apró adagokkal.

Ne mindent egyszerre: Egy felmérésből kiderült, hogy azok az emberek akiknek többféle étel került a tányérjára, többet is fogyasztottak. Ennek az az oka a szakértők szerint, hogy az össze-vissza kóstolgatás során több inger éri az agyat és könnyebben eltüntetünk nagyobb adagokat a tányérunkról. Ezzel szemben ha csak egy féle ételt eszünk az agyunk kezdeti lelkesedése alább hagy a jóllakottsággal együtt.

Ezekkel a praktikákkal tehát orvosolható a túlevés problémája, próbáljuk ki őket bátran.

 

FEMINA.HU/DMD
 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2018-02-12 15:02:25

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség