Nejlonzacskót találtak a Föld legmélyebb helyén

A környezetszennyezés már a Mariana-árkot sem kíméli.

   

 Kutatók egy csoportja 30 évnyi adatot elemezve mérte fel az óceánok legmélyének szennyezettségét. A szakértők összesen mintegy 3500 hulladékdarabot találtak az elzárt környezetekben. A kutatás eredményei azt igazolják, hogy már valóban nincs olyan hely a Földön, melyet ne érintene a környezetszennyezés. Az új vizsgálat során a legmélyebben azonosított hulladék egy egyszer használható nejlonzacskó volt,
amely közel 10,9 kilométer mélyen, a Mariana-ároknál került elő
– számol be a ScienceAlert.


Az árokban található a világ legmélyebb pontja. A különleges, nehezen tanulmányozható ökoszisztémáról még napjainkban is csak keveset tudnak a kutatók, a jelek alapján azonban a régió a szennyeződéstől nincs védve.
Az új kutatásban a Japán Tengertudományi és Tengeri Technológiai Intézet (JAMSTEC) munkatársai a szervezet mélytengeri hulladékokra vonatkozó adatbázisát elemezték. A több mint 5000 merülés során készített felvételek analízisével a szakértők összesen 3425 hulladékdarabot mutattak ki.
A törmelékek több mint egyharmada úgynevezett makroműanyag volt – ezek szabad szemmel is látható, 5 milliméternél nagyobb objektumok.


A minden idők legmélyebb pontján megfigyelt zacskót 1998 májusában örökítették meg. Az eltelt 20 év alatt a hulladék feltételezhetően bomlani kezdett, és kisebb részekre hullott szét. A létrejött apróbb darabok rendkívül veszélyesek lehetnek a helyi élőlényekre. Az adatbázisban talált mélytengeri képek 17 százalékánál a csapat organizmusokat is felfedezett a hulladékok közelében. Ez azt jelenti, hogy az élőlények közvetlen érintkezésben vannak a szennyező anyagokkal.


A kutatók úgy gondolják, hogy a hulladékok tengeri sodródásuk végén rendszerint az óceán mélyére süllyednek. Az áramlatok miatt a szennyeződések igen gyakoriak lehetnek a lakott partoktól távoli területeken is.
A szakértők szerint a problémára egyetlen megoldás van: az egyszer használható műanyagok gyártásának szigorúbb szabályzása.

24.hu

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

FÓKUSZBAN A VÍRUSOK

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség