Több nyugat-balkáni postaszolgálat sem szállít csomagot Kínába

A Kínából érkező csomagokat pedig feltartóztatják.

   

Több nyugat-balkáni postaszolgálat sem szállít csomagot Kínába, és az onnan érkező küldeményeket is feltartóztatják, vagy késve szállítják ki - olvasható a térség médiájának beszámolóiban.

A nyugat-balkáni országok lakói az utóbbi években jelentős mennyiségű árut vásárolnak kínai internetes áruházakból - írta a Danas című belgrádi napilap a BBC brit hírtelevízió szerbiai irodájának beszámolójára hivatkozva. Szerbiába a csomagok általában legfeljebb hatvan napon belül megérkeznek, ám tavaly november óta akadozik az áruszállítás, aminek hátterében előbb a postások sztrájkja, később pedig az új típusú koronavírus-járvány állt - közölte a lap.


Az utóbbi napokban nemcsak a szerbiai posta, hanem a nyugat-balkáni térség számos országának postaszolgálata is felfüggesztette a Kínába küldendő csomagok felvételét, és az onnan érkező küldeményeket sem mindig szállítják ki. Több százezer, de akár milliós nagyságrendű csomag maradt a kínai raktárakban is, mert egyre több légitársaság függeszti fel a Kínából érkező vagy oda tartó járatokat - írta a Danas a szakértők becslésére hivatkozva. Horvátországba például átlagosan havonta körülbelül egymillió csomag érkezik Kínából.


A teherhajóval történő szállítás egyelőre fennakadások nélkül üzemel - közölték a szerbiai hatóságok
Hasonló arányú a Szerbiába érkező csomagok aránya is. A szerbiai posta tájékoztatása szerint ők maguk nem függesztették fel a csomagfelvételt és -szállítást, ám a repülőjáratok kimaradása miatt késhet a csomagok kézbesítése.


A montenegrói posta nyilatkozó szóvivője derülátó a kínai csomagokat illetően. Elmondta: nem biztos, hogy a megrendelt csomag csak késve érkeznek majd meg, ugyanis a kínai internetes áruházaknak már vannak Kínán kívül is raktáraik, az onnan érkező küldemények várhatóan késedelem nélkül megérkeznek.
Észak-Macedóniában egyelőre nincs fennakadás, eddig nem tapasztalható, hogy kevesebb küldemény érkezne a kínai áruházakból, mint korábban, de ez bármikor megváltozhat - közölték a szkopjei posta központjában.


Bosznia-Hercegovina viszont teljes mértékben felfüggesztette a Kínába irányuló postai csomagok felvételét, és tájékoztatásuk szerint onnan egyelőre nem fogadnak küldeményeket.


A koronavírus okozta tüdőgyulladás-járvány tavaly decemberben jelent meg Vuhanban, a kínai Hupej tartomány székhelyén. A járvány mindmáig Vuhant sújtja leginkább, az ország szárazföldi részén azonosított fertőzöttek több mint egyharmadát regisztrálták a január 23-án vesztegzár alá helyezett városban, ahol a betegség halálozási aránya is a legmagasabb.


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2020-02-07 09:56:56

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség