Ma este Szuperkupa-döntő

Este 9 órakor lép pályára a Puskás Arénában a Bayern München és a Sevilla.

   

Este 9 órakor lép pályára a Puskás Arénában a Bayern München és a Sevilla, hogy - a járvány kitörése óta először - nézők előtt mérkőzzenek meg a Szuperkupáért. "Kicsit meredek lesz, de ha betartják a járványügyi előírásokat, sikerülni fog" - nyilatkozták korábban járványügyi szakemberek.

Ma rendezik meg közel húszezer néző előtt a Bayern München–Sevilla Szuperkupa-meccset az új Puskás Arénában. A találkozó 21 órakor veszi kezdetét az angol Anthony Taylor játékvezető sípjelére.

A Magyar Labdarúgó Szövetség és az UEFA mindent megtesz a mérkőzésre kilátogató szurkolók egészségének védelme érdekében - tudatták közleményükben a koronavírus járvány miatti erős aggodalmakra (is) reagálva.

A szigorú óvintézkedéseknek köszönhetően a mérkőzés időpontjában az óvintézkedéseknek köszönhetően a Szuperkupa meccs időpontjában a Puskás Aréna egy hermetikusan elzárt rezervátum lesz, ahová vírus nem juthat be. Azt írták: az „összecsapás szabadtéren rendezett labdarúgó-mérkőzés, és mint ilyen, megrendezése nézők előtt kevésbé kockázatos, mint bármilyen zárt térben megtartott esemény. Sőt, a szigorú és alapos egészségügyi előírások eredményeként a zsúfolt utcai jelenlétnél is lényegesen nagyobb biztonságban lesznek azok, akik a Puskás Arénában tekintik meg a találkozót.”

A nézők előtt tartott magyar bajnoki mérkőzések több hónapra visszamenő tapasztalata nem azt mutatja, hogy különösen kockázatos lenne kilátogatni a szabadtéri sportrendezvényekre.

„A külföldről ideérkezők olyan szigorú egészségügyi szűrés után léphetnek az Arénába, hogy a velük való esetleges találkozás nem jelent további pluszkockázatot. A két csapat szurkolótáborának tagjai egyébként elkülönítve tekinthetik meg a mérkőzést, nem találkoznak a magyar szurkolókkal”
- írták.

Sztárparádéra van kilátás este a Puskás Arénában, ugyanis a két csapat összesen nyolc világbajnok labdarúgóval érkezett Budapestre.

Ez lesz a koronavírus járvány kitörése óta sz első olyan mérkőzés, az UEFA égisze alatt, amit nézők előtt rendeznek meg. A 60 ezres Puskás Arénában körülbelül 20 ezer szurkoló számára biztosítottak lehetőséget, hogy élőben nézze a meccset.

Sorra mondják le a jegyeket...

Kétezernél is több német szurkolót vártak a Szuperkupára. Azonban hétfőn Markus Söder bajor miniszterelnök arra kérte a Bayern szurkolóit, hogy ne utazzanak a Budapesti Szuperkupa-döntőre, mivel Budapest kockázatos hely, úgy fogalmazott: "görcsbe rándul a gyomra..." Alexander Fischer nyilatkozata szerint a Bayern München a lehetséges 3000-ből 2100 jegyet igényelt az UEFA-tól, amiből hétfőn és kedden körülbelül kilencszázat lemondtak, így várhatóan 1300 német szurkoló érkezik Budapestre.

A Sevilla szurkolók számára biztosított 3000 jegyből 2500 már korábban visszamondtak.
A vezető edzőjük, Julen Lopetegui ugyanakkor a találkozó előtti online sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: “rendkívüli, hogy itt lehetünk és megküzdhetünk egy ilyen trófeáért egy hatalmas ellenféllel. Ezen a mérkőzésen a legjobbunkat kell pályára tennünk ahhoz, hogy versenyben lehessünk a Bayernnel". Az 54 éves spanyol szakember kiemelte, muszáj koncentráltnak maradniuk, hiszen számos változó körülmény miatt sok a bizonytalanság ezekben az időkben.

A mentőszolgálat 500 dolgozóját is meghívták

“A Bayern München-Sevilla Szuperkupa-döntő szervezése kapcsán az MLSZ egyik legfontosabb célkitűzése, hogy minél több magyar lehessen ott a Puskás Arénában. Dr. Csányi Sándor és Aleksander Čeferin, az MLSZ illetve az UEFA elnöke közösen kezdeményezte, hogy az elmúlt időszakban önfeláldozó munkát végző magyar egészségi dolgozók számára különítsenek el legalább 500 belépőt a budapesti döntőre” - a hírt az MLSZ - Magyar Labdarúgó Szövetség Facebook oldalára posztolták korábban.

A Magyar Orvosi Kamara szerint a járványügyi szempontból kiemelt kockázattal jár az egészségügyi dolgozók csoportba szervezése, ez különösen egy tömegrendezvényen nem támogatható - írták.

Magyarországra érkezéskor ugyanakkor minden jegytulajdonost kötelező orvosi vizsgálatnak vetnek alá. Ezen kívül egy angol vagy magyar nyelvű, 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztre is szükségük lesz az érintetteknek.

Meredek, de sikerülni fog...

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa a Szuperkupa-döntővel kapcsolatban augusztus végén az ATV Egyenes beszédben azt mondta, nemrég egy koncerten kutatók tesztelték, próbálták bebizonyítani, hogy a vírus hogyan terjed ilyen eseményeken, szerinte ez a focimeccs hasonló lehet. Úgy fogalmazott: ez egy kicsit meredek dolog, de ha betartják az előírásokat, szerinte sikerülni fog.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora pedig korábban az RTL Hiradónak úgy nyilatkozott, hogy biztonságosan megrendezhető Budapesten a labdarúgó Szuperkupa-döntő. Mint mondta, minden a szabályok szigorú betartásán múlik.

DK, Cseh Katalin: legyen zártkapus!

A Demokratikus Koalíció azt követeli Csányi Sándortól, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökétől, hogy ne engedjenek be nézőket a Szperkupára, tegyék zártkapussá a Puskás Arénába szervezett mérkőzést - ezt közölte Gy. Németh Erzsébet sportért is felelős főpolgármester-helyettes, a DK alelnöke. Az MSZP-Bangóné Borbély Ildikó, és a Momentum EP-képviselője, Cseh Katalin szintén ezt követelte. „A koronavírus-járvány második hullámában elképesztő felelőtlenség engedni, hogy több ezer ember zsúfolódjon össze egy stadionban” - mondták.

Orbán Viktor ma Brüsszelben tárgyal

“A miniszterelnök csütörtökön és pénteken az Európai Tanács rendkívüli csúcsértekezletén vesz részt Brüsszelben” - ezt válaszolta az atv.hu-nak Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke még kedd délelőtt, amikor arról érdeklődtünk, hogy ott lesz-e Orbán Viktor a Puskás Arénában a csütörtök esti Szuperkupa-döntőn a Bayern München - Sevilla mérkőzésen és kinek drukkol. Időközben kiderült, hogy az uniós csúcsot elhalasztják, az ET elnöke Charles Michael ugyanis karanténba vonul a környezetében felbukkanó koronavírusos megbetegedés miatt.

A miniszterelnök sajtófőnöke ugyanakkor az MTI-nek szerda este megerősítette, hogy Orbán Viktor ma Brüsszelben Andrej Babis cseh és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel közösen az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel tárgyalnak. A lengyel PAP hírügynökség brüsszeli forrástól szerzett információja szerint az egyeztetés témája az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi csomagtervezete, valamint a következő uniós keretköltségvetés lesz (a szlovák kormányfőt a soros V4 elnökséget ellátó lengyel kormányfő képviseli a megbeszélésen).

Lezárások

A biztonságos közlekedés érdekében sűrűbben indított járatokkal készül a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a csütörtökön a Puskás Arénában megrendezendő - a BKK közleménye szerint ma 16 órától éjjel 2 óráig a mérkőzésre szóló jeggyel díjmentesen lehet igénybe venni a közösségi közlekedést. A stadion 18 órakor nyitja meg a kapuit, a találkozó pedig 21 órától kezdődik, így három óra áll rendelkezésre a belépéshez. A zsúfoltság elkerülése végett érdemes minél korábban megérkezni a helyszínre – javasolja a BKK. A stadion nem rendelkezik parkolóhelyekkel, és az aréna környékén is csak korlátozott számban lehet gépkocsival várakozni.

A közúti és közösségi közlekedést érintő korlátozásokról azt közölték, hogy lezárják a közúti forgalom elől csütörtökön 17 órától éjfélig a Dózsa György utat a Kerepesi út és a Thököly út között; az Ifjúság útját a Kerepesi út és a Stefánia út között; a Stefánia utat a Hungária körút és a Thököly út között, a Verseny utcát teljes hosszában; az Egressy utat a Hungária körút és a Stefánia út között; valamint az Istvánmezei utat teljes hosszában. Emellett a Hungária körúton is számítani lehet egyes forgalmi sávok időszakos korlátozására – hívták fel a figyelmet.

A BKK tájékoztatása szerint a forgalomkorlátozások miatt a 178-as autóbusz 18 órától meghosszabbított útvonalon, a Keleti pályaudvar helyett a Bosnyák térig közlekedik; a 30-as busz egyik irányba sem érinti a Verseny utca megállót, továbbá Újpest felé a Reiner Frigyes parknál a Thököly úton, a 7-es busz megállójában áll meg. A 75-ös trolibusz a Puskás Ferenc Stadion helyett a Keleti pályaudvarhoz közlekedik, nem érinti az Ötvenhatosok tere és a Puskás Ferenc Stadion közötti megállóit. A Keleti pályaudvar felé a 79-es troli megállóiban áll meg, a pályaudvarnál a 20E és a 30-as busz Thököly úti megállóhelyén lehet felszállni rá. A 77-es trolibusz nem érinti az Egressy út–Stefánia út és a Szobránc köz megállót, az arénánál a Hungária körúton, a 75-ös trolibusz Puskás Ferenc Stadion leszállóhelyén lehet felszállni rá. A 95-ös és a 130-as autóbusz Kerepesi úton található végállomási megállóit a Hungária körútra, a 75-ös trolibusz végállomása elé helyezik át – olvasható a közleményben.

Forrás: ATV


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2020-09-24 14:14:54

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség