Létesíthető-e a felmondási idő alatt új jogviszony?

Jogász válaszol!

2020. 02., 11:00Tovább a normál változatra Nyomtatás

Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.


A kérdés részletesen így szólt: A munka törvénykönyve (Mt.) hatálya alá tartozó munkavállaló 30 napos felmondási időre felmond 2020. 12. 31-én. A munkaviszony megszűnik 2021. 01. 31-én. Januárban a felmondási idő második felében, amire felmentést kell adni a munkáltatónak (első felét le kell dolgoznia) 2021. 01. 15-étől létesíthet-e közalkalmazotti jogviszonyt?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az Mt. nem tiltja a további jogviszony létesítését, így e tekintetben a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) szabályait kell megvizsgálni.

A Kjt. 41. § (1) bekezdése szerint a közalkalmazott nem létesíthet munkavégzésre irányuló további jogviszonyt, ha az a közalkalmazotti jogviszonya alapján betöltött munkakörével összeférhetetlen.

A 42. § alapján a munkáltató a vele közalkalmazotti jogviszonyban álló közalkalmazottal munkaköri feladatai ellátására munkavégzésre irányuló további jogviszonyt nem létesíthet.

A 43. § (1) bekezdése akként rendelkezik, hogy amennyiben a közalkalmazott munkaideje a közalkalmazotti jogviszonyban és a munkavégzésre irányuló további jogviszonyban — részben vagy egészben — azonos időtartamra esik, a munkavégzésre irányuló további jogviszony csak a munkáltató előzetes írásbeli hozzájárulásával létesíthető.

A 44. § (1) bekezdése szerint a közalkalmazott a munkaidejét nem érintő további munkavégzésre irányuló jogviszony létesítését – a tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység, a közérdekű önkéntes tevékenység, valamint az állami projektértékelői jogviszony kivételével – köteles a munkáltatónak előzetesen írásban bejelenteni, amely összeférhetetlenség esetén a további jogviszony létesítését írásban megtiltja.

A fentiek alapján nincs akadálya a felmondási idő (felmentési idő) tartama alatt a közalkalmazotti jogviszony létesítésének. Az új munkáltatót azonban tájékoztatni kell a még fennálló munkaviszonyról.

adozona.hu

http://www.press24.hu/hir/53615/letesitheto-e-a-felmondasi-ido-alatt-uj-jogviszony/nyomtatas