"Hétfőtől szigorítunk, mert szigorítani kell"

Az országos tisztifőorvos a közmédiának nyilatkozott.

   


Hétfőtől szigorítunk, mert szigorítani kell - emelte ki vasárnap Nagyvenyimben, a közmédiának nyilatkozva az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló intézkedésekkel kapcsolatban. Müller Cecília elmondta: napról napra nő a koronavírus-fertőzöttek száma, és már második napja csaknem 4 ezer új esetet igazolnak a laboratóriumi vizsgálatok. Ezzel egyenes arányban nő a kórházi kezelésre szorulók száma is. Felhívta a figyelmet, hogy nem csak a valamilyen alapbetegségben szenvedők, illetve idősek kerülnek középsúlyos, súlyos állapotba. Vannak fiatalabbak is, akiknek immunrendszere úgy reagál a fertőzésre, hogy sürgős ellátásra, kórházi kezelésre van szükségük - mondta.


Nyomatékosan kiemelte: mindenkinek van felelőssége ezekben a napokban. Az egyéni felelősség, a közös felelősség, a hatóságok felelőssége - sorolta Müller Cecília. Rendkívül fontosnak mondta, hogy mindenki vegye komolyan a szabályokat, mert így lehet lassítani a járvány lefolyását. Fontosnak nevezte azt is, hogy mindenki számára rendelkezésre álljon a megfelelő ellátás a kórházakban. Legyen mindenkinek helye, intenzív ellátója, lélegeztetőgépe - mondta, hangsúlyozva: Magyarországon jelenleg mindezek megvannak, ahogy a szükséges ellátásformák, gyógyszerek is. Tavasz óta rengeteg tapasztalat gyűlt össze a megbetegedésről, amelyek segítik a gyógyítást - fűzte hozzá.


A tisztifőorvos szerint ilyen sok pozitív esetet a járvány során még soha korábban nem tártak fel. Hozzátette: a járvány kezdete óta már csaknem 80 ezren fertőződtek meg Magyarországon, és jelentős részük már meg is gyógyult. Müller Cecília arra is rámutatott, hogy az egyéni reakció nagyon különböző a vírussal szemben, az függ az immunrendszer állapotától, de az illető genetikájától is.


Jelenleg 4205 embert kezelnek kórházban, 306-an vannak lélegeztetőgépen. A tisztifőorvos azt kérte, aki elkapta a betegséget és otthon van, figyelje magát, és ha romlana az állapota, időben szóljon a háziorvosnak vagy az ügyeletes orvosnak.


"Hétfőtől szigorítunk, mert szigorítani kell" - hangoztatta, kiemelve: a maszkviselés bizonyítottan szinte 80 százalékban megakadályozza a vírus továbbadását. Emlékeztetett arra, hogy a járvány kezdetén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a betegek számára javasolta a maszk viselését. Mostanra viszont olyan mértékben elterjedt a vírus, hogy már nem tudni biztosan ki beteg, sokan tünetmentesek. Ezért most mindenkit fertőzőnek tekintenek - közölte Müller Cecília, hozzátéve: ezért bővítették a kötelező maszkviselési szabályokat.


Több mint 2,5 millió embert - az ország lakosságának csaknem felét - leteszteltek Szlovákiában szombaton, az országos koronavírus-teszt első napján. Erről vasárnap számolt be Jaroslav Naď honvédelmi miniszter a szlovákiai magyar sajtó híradásai szerint. Az elvégzett teszteknek nagyjából 1 százaléka - 25 820 - bizonyult pozitívnak.


Igor Matovic szlovák kormányfő és munkatársai nagy örömmel nyugtázták, hogy ilyen sok ember elment saját akaratából a tesztelésre. Milan Krajniak munkaügyi miniszter egyenesen második szlovákiai nemzeti felkelésről beszélt a szombati eredményeket értékelve.


A részvétel ugyan önkéntes volt, de volt egy erős motiváció is: aki nem megy el, arra karantén vár. Ráadásul a kormány még szombat este elfogadott egy rendeletet, amiben arra kötelezik a munkáltatókat, hogy csakis a negatív koronavírusteszt-igazolással rendelkező munkatársakat engedjék bemenni a munkahelyekre.


Az eredmények azt is megmutatták, hogy az ország északi részén nagyobb arányú - helyenként 1 százalék feletti - a fertőzöttség, mint a déli régiókban.


Azokat, akiknek pozitív lett a tesztjük arra kérték, hogy 10 napig - a velük egy háztartásban élőkkel együtt - maradjanak otthon házi karanténban, és kérjék meg a velük az elmúlt napokban kapcsolatba került ismerőseiket, hogy mindenképp teszteltessék le magukat.


A szlovák kormány annyira sikeresnek értékelte az országos tesztet, hogy már tervezik a második fordulót - amit ugyanakkor lehet, hogy nem tartanak meg minden régióban.


Bár a tesztelés nagyrészt fegyelmezetten zajlott, előfordultak visszaélések. A rendőrséget vasárnap délelőttig 24 esetben értesítették arról, hogy egyesek kétszer is megpróbálták magukat leteszteltetni, hátha a második alkalommal negatív lesz az eredményük. Ellenük fertőző betegség szándékos terjesztésének gyanújával indult eljárás. Példást büntetés ígértek azoknak is, akik ellpotak néhány tesztelésről szóló tanúsítványt és 30 euróért kínálták megvételre.


FORRÁS - Bumm.sk és a Parameter.sk magyar nyelvű szlovákiai hírportál, HVG


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

FÓKUSZBAN A VÍRUSOK

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség