Koronavírus – Nem üdvözítő a féreghajtó, sőt, veszélyes is lehet

Mi az igazság a csodaszerként emlegetett gyógyszerről? Megkérdeztük az állatorvost.

   

Az utóbbi időben egyre több hír röppent fel az ivermektint-t tartalmazó állatgyógyászati készítményekről, mondván, hogy a szóban forgó hatóanyag akár hatékony is lehet a koronavírus okozta betegség gyógykezelésében.

Ugyanakkor a szakemberek hangsúlyozzak, hogy az állatgyógyászati készítmények emberi alkalmazásra alkalmatlanok, akár veszélyesek is lehet, ezért óva intenek mindenkit a használatáról, többek között erről kérdeztük Dr. Holló Noémit, a debreceni Net-Vet állatorvosát.

Azt összefoglalná nekünk, hogy milyen hatóanyagról is beszélünk, amikor az ivermekintre gondolunk,, illetve mire használják ezt készítményt valójában?

Ez egy külső-belső élősködők elleni szer , több olyan gyógyszer is kapható , amely az említett hatóanyagot tartalmazza. Több olyan cikk jelent meg, miszerint laborban hatásos volt a szer a koronavírus ellen, azonban más koncentrációban jelenik meg az emberek illetve az állatok esetében. Ez nagyon sok kutatást és vizsgálatot igényel még, hogy ez valóban pl. szájon át vagy máshogy alkalmazva hogyan hat a koronavírus ellen, ez azonban még egyelőre nincs bizonyítva.

Tudjuk, hogy ezek a termékek, mint ahogy említette is emberi fogyasztásra nem alkalmasak, illetve nem is erre szánták őket, melyek azok a legnagyobb különbségek egy embernek, illetve egy állatnak szánt gyógyszer között?

Az állati szervezet az néha teljesen máshogy működik, mint az emberi és más-más a gyógyszerek hatásmechanizmusa szájon át, illetve injekcióban, vagy esetleg rácsepegtetős oldatokban alkalmazva.. A pontos kutatásokról nem tudok, jelenleg több országban is vizsgálják ennek hatását, de legjobb tudomásom szerint egyelőre nincs forgalomban olyan szer, amely embereknek is adható lenne.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal is kiadott közleményt arról, hogy emberi fogyasztásra ez a gyógyszer alkalmatlan. Hogyha esetleg valaki mégis felelőtlenül bevenné, akkor milyen mellékhatásokra számíthat? Milyen veszélyeket rejt?

Állategészségügyi készítményt nem használunk embereknél, mi így nem is adunk ki. Így nem tudom, ilyen mellékhatása lehet, mert nem is igazán tesztelték még.

Ha az állatgyógyászati termékekről van szó, akkor azoknak általában különböző alkalmazási módjai vannak, gondolok itt a rácsepegtetős oldatra. Ha ezt valaki elkezdi például belsőleg alkalmazni, akkor az már önmagában is probléma, hiszen már az alkalmazása is helytelen. Mi a véleménye erről?

Igen, nyilván nem emberekre fejlesztették ki, így sem a csepegtetős oldatokat, sem az injekciókat nem szabadna otthon kipróbálni a kutatások elvégzése és az eredmények előtt. Több olyan cikket is láttam, amely arról számolt be, hogy hatásos a koronavírus okozta betegség kezelésében , de ez még nincs bizonyítva.

A járvány kezdetekor hallottunk híreket arról, hogy esetleg háziállatainkra is veszélyes lehet a vírus. Mi a tudomány mai álláspontja ezzel kapcsolatban? Valóban elkaphatják a COVID 19-az állatok is?

Állatoknál is létezik koronavírus, de az teljesen más, mint a Covid-19. Az állatoknak azonban szerepe lehet a terjesztésben, pl. ha egy koronavírusos beteg rátüsszent a kezére és megsimogatja vele a kutyát, akkor az fizikai úton tudja terjeszteni a vírust azáltal, hogy egy másik ember megsimogatja, ezzel pedig az ő kezére kerül, hozzáér a szájához, megfertőződik. De állatokon egyelőre még nem tapasztaltuk, hogy ugyanezeket a tüneteket mutatnák, mint az emberek.


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2020-12-04 14:00:01

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

FÓKUSZBAN A VÍRUSOK

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség