Már a Novavax oltóanyagát is vizsgálják

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) végzi a vizsgálatot.

   

 Az EMA közleménye szerint a laboratóriumi vizsgálatok és a klinikai tesztek kezdeti eredményei alapján az uniós ügynökség úgy döntött, hogy megindítja a gördülő felülvizsgálati eljárást (rolling review).
A vizsgálat megindítása azt jelenti, hogy a tesztek adatait és eredményeit még a forgalomba hozatali engedély iránti hivatalos kérelem benyújtása előtt értékeli az ügynökség, lerövidítve ezzel a folyamatot - közölték.


A Novavax még nem nyújtott be hivatalos forgalomba hozatali engedély iránti kérelmet az EMA-hoz. A vakcina európai uniós forgalmazását a benyújtást követő vizsgálat eredménye alapján az EMA pozitív ajánlásával az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie. Az Európai Bizottság december közepén zárta le a Novavax vállalattal a koronavírus elleni lehetséges oltóanyaga beszerzéséről folytatott megbeszéléseket, a tervezett szerződés lehetővé tenné az Európai Unió számára 100 millió adag, illetve akár további 100 millió adag oltóanyag megvásárlását.


Az amerikai vállalat január végén ismertetett közleménye szerint a koronavírus eredeti változatával szemben a vakcina 95,6 százalékos, az új brit variánssal szemben 85,6 százalékos hatékonyságú lehet. A cég számítási módszertana alapján a Novavax oltóanyagának hatékonysága a vizsgálati csoport összességére vetítve 89,3 százalékos. Információk szerint a Novavax oltóanyaga azonban kevésbé hatékony a vírus dél-afrikai változatával szemben.


Eddig a Pfizer/BioNTech, a Moderna és AstraZeneca vakcinái váltak elérhetővé az Európai Unió 27 tagállamában. A Szputnyik V fejlesztői január 20-án kérték az oltóanyag európai bejegyzését, a Covid-19 elleni első orosz vakcina fokozatos szakvizsgálatának folyamata februárban kezdődhet meg.

Forrás: MTI

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2021-02-04 10:26:48

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség