Robotokkal vizsgálják a darabokra tört óriási jéghegyet

Távirányítású vízalatti robotokkal vizsgálják az A68A elnevezésű jéghegyet.

   

Távirányítású vízalatti robotokkal vizsgálják brit tudósok, hogy milyen környezeti hatásai vannak az A68A elnevezésű óriási jéghegy szétdarabolódásának. Az A68A jéghegy 2017-ben a világ legnagyobb jégdarabjaként vált le az Antarktiszról, és sodródni kezdett az Atlanti-óceán déli részén. A jéghegy az utóbbi hónapokban erősen szétdarabolódott.

Az RRS James Cook kutatóhajó vasárnap érkezett meg a jéghegy legnagyobb megmaradt darabjához - számolt be róla kedden a BBC News. Víz alatti kutatórobotokkal vizsgálják a jéghegynél a víz sótartalmát, hőmérsékletét és klorofilltartalmát. Ezekből az adatokból lehet következtetni arra, hogy milyen hatással vannak a helyi tengeri élővilágra a jéghegy leszakadt tömbjei. A kutatóhajónak nem kell a jéghegy közvetlen közelében maradnia, mert a távirányítású vízalatti robotokat anélkül is vissza lehet irányítani Nagy-Britanniába.


A Nemzeti Óceánkutató Központ (NOC) szakértője elmondta, hogy műholdas adatok segítik a világ bármely tájáról telepíthető kutatórobotok működését. A robotokat a feladatnak megfelelően különböző érzékelőműszerekkel tudják felszerelni. Az NOC a brit dél-sarki kutatóállomással működik együtt a kutatórobotos vizsgálatban. A James Cooknak óvatosan kell manővereznie a térségben, mert nem jégtörőhajó, és a jéghegy letöredezett darabjai kárt tehetnek a hajótestben.


Az A68A hónapok óta sodródik a Déli-Georgia-sziget környékén. A sziget és környező vizei számtalan pingvin, fóka és sok bálna élőhelyét jelentik. A tudósok szerint a jéghegy egyfelől pozitív hatással lehet a környékre, mert szétszórja az Antarktiszról leszakított sziklás törmeléket, amely jótékonyan hat az óceán élővilágára. Másfelől azonban eltorlaszolhatja a vízhez tartó pingvinek és fókák útvonalát, valamint a jéghegy olvadásával az óceánba kerülő friss víz megzavarhatja az ott kialakult élelemláncot.


Az A68A mintegy 5800 négyzetkilométer területű volt, amikor több mint 3 éve leszakadt az Antarktiszról. Decemberben érkezett a brit fennhatóság alatt álló Déli-Georgiához. A jéghegyről számos tömb vált le, a nagyobb darabokat az ábécé betűivel nevezik el, a legutóbb letört jéghegy az A68P nevet kapta.
Az A68A még mindig az eredeti jéghegy legnagyobb darabja, de már csak alig 800 négyzetkilométernyi területű.


Az atlanti-óceáni Déli-Georgia-sziget brit fennhatóság alatt áll. A Brit Tengerentúli Területek (BOT) az Antarktisz legnagyobb jéghegyeinek afféle temetője. A fehér kontinensről leváló jéghegyeket az erős áramlatok a kontinentális alapzat sekély vizei felé terelik, a távoli sziget felé, ahol megfeneklenek.

Forrás: MTI


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2021-02-16 10:49:35

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség