Elhunyt Andorka Sándor kézilabda-játékvezető és sportdiplomata

75 évet élt.

   

A magyar szövetség (MKSZ) csütörtöki gyászjelentése szerint Andorka röplabdában, labdarúgásban és kézilabdában egyaránt magas szinten tevékenykedett játékvezetőként, de az igazán nagy sikereket kézilabdában érte el. A Schóber Ottóval alkotott legendás párosuk idehaza 1981-től, nemzetközi színtéren pedig 1983-tól szerzett komoly hírnevet.


Kettősük az évek során közel 450 NB I-es mérkőzést, tíz Magyar Kupa-döntőt, 297 nemzetközi találkozót dirigált, beleértve számos felnőtt és korosztályos világbajnokságot, illetve a barcelonai előolimpiát is. Andorkát a magyar kézilabda történetének egyik legnagyobb hatású játékvezetőjének tartják, aki később az MKSZ nemzetközi bizottságának elnöke volt, az európai szövetség (EHF) versenybizottságának tagjaként a játékvezetésért felelt, egyúttal a nemzetközi szövetség (IHF) játékvezetői testületének is tagja volt. Ezt követően az EHF versenybizottságában a klubversenyeket felügyelte, emellett az IHF lektoraként is tevékenykedett.


Aktívan részt vett a játékvezetők képzésében, delegátusként pedig rendszeresen jelen volt az európai kupamérkőzéseken, továbbá két olimpián, nyolc felnőtt világbajnokságon és 14 Európa-bajnokságon. Az utóbbi években az MKSZ nemzetközi bizottságának elnökeként, a válogatottak csapatvezetőjeként sokat dolgozott a magyar kézilabdázás sportdiplomáciai sikereiért a világversenyeken és a mindennapokban egyaránt, csakúgy, mint korábbi nemzetközi megbízatásai során.


Az európai szövetségtől 2011-ben megkapta az EHF Special Awardot, az MKSZ pedig tavaly a legmagasabb kitüntetését, a Török Bódog Életműdíjat adományozta neki. Horváth Gabriella, az MKSZ főtitkára elmondta, Andorka Sándornak az elmúlt évtizedekben óriási szerepe volt számos, a háttérben elért magyar sikerben. Ezek közül is kiemelkedik, hogy Magyarország - Szlovákiával együtt - elnyerte a jövő januári férfi Európa-bajnokság rendezési jogát.


"Rengeteget köszönhetnek neki a magyar klubok és játékvezetők is, mindenkinek a mentora volt, aki a nemzetközi kézilabdaéletben bármilyen szerepet játszott Magyarország részéről. Óriási veszteség érte a magyar kézilabdázást, és az egész magyar sportot" - hangsúlyozta Horváth Gabriella.


Andorka Sándort az MKSZ saját halottjának tekinti, tiszteletére a hétvégi kézilabda-mérkőzéseket egyperces gyászszünet és főhajtás előzi meg.

Forrás: MTI

Kép: MKSZ.HU


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2021-03-26 10:32:28

További híreink

V 12:00

A hazánkból is megfigyelhető Leonard-üstökös 2021. december 18-án érkezik.

Tovább
V 10:00

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói végezték a vizsgálatot.

Tovább
Sz 14:00

Csütörtöktől mobil oltócsoportok buszokkal járják a belga főváros utcáit.

Tovább
Sz 10:00

Nagyszabású tárlattal várják a látogatókat.

Tovább
P 16:00

Százéves hagyományt megszakítva döntöttek így.

Tovább
P 13:00

A hulladékra nem problémaként, hanem lehetőségként kell tekinteni.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség