Gellér Sándorra emlékeztek születésnapjának évfordulóján

Az Aranycsapat tartalékkapusa 1925-ben ezen a napon született.

   

Az 1996-ban elhunyt labdarúgó Szent Miklós sírkertben található sírjánál megtartott eseményen Lomnici Zoltán elnök és ifj. Buzánszky Jenő, az Aranycsapat Testület elnöke, illetve tagja, valamint Nagy Bálint, Keszthely polgármestere vett részt - derül ki az Aranycsapat Testület MTI-hez eljuttatott közleményéből.

Lomnici Zoltán felidézte, hogy az erdélyi Szásznagyvesszősön született Gellér Sándor pár percig pályán volt az évszázad mérkőzésén, amelyen a magyar válogatott 1953-ban, Londonban 6-3-ra legyőzte Anglia válogatottját. Hozzátette: a kapus a budapesti visszavágón is szerepet kapott, és bár nem lépett pályára, de az 1952-es helsinki olimpia és az 1954-es svájci világbajnokság idején is tagja volt a magyar labdarúgó-válogatott keretének. Utalt arra, hogy Gellér Sándor az MTK örökös bajnoka, aki csapattársa volt az Aranycsapat két meghatározó tagjának, Hidegkuti Nándornak és Lantos Mihálynak.

Ifj. Buzánszky Jenő elmondta, az édesapjától tudja, hogy Grosics Gyula annak idején a Gellér iránti tiszteletből kért cserét a londoni találkozón.

Ifj. Gellér Sándor, a kiváló labdarúgó fia labdaszedőként vett részt az évszázad mérkőzésének budapesti visszavágóján, a magyar kapu mögött állt, amikor Grosics hátra fordulva azt mondta neki: " rögtön jön az apád". Néhány perc múlva Gellér el is foglalta helyét a magyar kapuban.

Gellér Sándorról sokáig nem tudták, hogy Keszthelyen nyugszik, a sírját Iglódi Endre fedezte fel a sírkertben.

Forrás: MTI


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2021-07-12 13:21:51

További híreink

09:05

Zsinórban a harmadik Pixar-filmet költöztetik a Disney+-ra. Mozi kontra streaming, üzlet kontra művészet, sokadik menet.

Tovább
Cs 08:55

Nincs megállás az e-kereskedelem bővülésében.

Tovább
Sz 08:52

A covid-19 elleni vakcinákban használt mRNS-technológia terén végzett úttörő kutatásaiért, az orvostudomány radikális átalakításához való hozzájárulásáért tünteti ki a Solvay vegyipari konszern Karikó Katalint, az SZTE kutatóprofesszorát, a University of Pennsylvania adjunktusát. A 300 ezer euróval járó Science for the Future Solvay-díjat 2022. március 29-én Brüsszelben, a belga király jelenlétében adják át.

Tovább
K 10:43

A tavaly májusi adatokhoz képest szürkehályog-műtétre közel hatezerrel többen, míg csípőprotézis-operációra kétszer annyian várakoznak jelenleg.

Tovább
Sz 08:31

Az ír kormány döntése az italkereskedésekben, vegyesboltokban és az áruházakban értékesített alkoholt is érinti.

Tovább
Sz 08:29

A nagy kérdés az, zavar lehet-e az Adidas- és a Nike-termékek piacán?

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség