A delta variánssal fertőződhettek meg a hazatérő szlovén diákok

Érettségi kirándulásra utaztak Spanyolországba.

   

A koronavírus delta variánsával fertőződhettek meg a spanyolországi érettségi kirándulásról hazatérő szlovén diákok - közölte az országos közegészségügyi intézet (NIJZ) hétfőn.

Eva Grilc, a NIJZ járványügyi szakembere elmondta: több mint háromszáz tanulóból 134-nek lett pozitív a teszteredménye, és további 51 másodlagos fertőzést fedeztek fel olyanoknál, akik a fertőzöttekkel érintkeztek.
A hatóságok minden esetben végeztek kontaktkutatást, és karantént rendeltek el számukra. Néhány diák, akiknek kötelező otthoni elkülönítőben kellett volna lennie, folytatta nyaralását Horvátországban. A NIJZ erről értesítette a horvát hatóságokat.

Grilc hozzátette: a hallgatók döntő többségét nem oltották be. "Határozottan javasoljuk, hogy mindenki, aki utazni szeretne, előtte oltassa be magát" - hangsúlyozta. Bár a minták genetikai vizsgálata még nem fejeződött be, Grilc szerint az előzetes eredmények arra utalnak, hogy a tanulók a gyorsabban terjedő delta variánssal fertőződtek meg Spanyolországban.

Hétfőre 12 új fertőzöttet szűrtek ki az országban, ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 257 ezret. Az elmúlt 24 órában két beteg halt meg, így a halálos áldozatok száma 4748-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 41-en vannak kórházban, tízen közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló Szlovéniában eddig 847 797-en kaptak védőoltást, közülük 739 738-an már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 40, illetve 35 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 15 új fertőzöttet azonosítottak, így a járvány kezdete óta meghaladta a 360 ezret az új koronavírussal megfertőződöttek száma. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeiben ketten haltak meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8229-re nőtt. Kórházban 107 beteget ápolnak, közülük nyolcan vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 552 689-en kaptak védőoltást, közülük 1 264 454-en már a második adagot is. Horvátországban a közegészségügyi hatóságok szerint csökkent az oltakozási hajlandóság, a lakosságnak mindössze valamivel több 38 százaléka kapta meg valamelyik vakcina legalább első dózisát.

Forrás: MTI


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2021-07-13 09:37:38

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség