Plágium vagy nem? – Döntött a bíróság Balázs Kláriék plágiumügyéről

Nem kell kifizetniük az ötvenmilliós bírságot, de a közönség sosem hallhatja többet a Találd ki gyorsan a gondolatomat.

   

Még 2018-ban indított eljárást Henri Bratter, izraeli zeneszerző Balázs Klári ellen, mert az ő általa írt Tfila című szám dallamát használta fel a Korda házaspár a Találd ki gyorsan a gondolatom című zenéjükben, jogtalanul. A per kirobbanásáig nagyon sokat hallhatták a magyar emberek a zeneszámot, azonban azóta egyszer sem énekelték.

,,Sosem állítottuk, hogy mi írtuk. Bizonyítani tudom, hogy egy 2003-as readers digest kiadásban feldolgozásként szerepel. Bíztunk benne, hogy az ilyenkor szokásos módon, a szerzői jogvédő hivatalon keresztül megérkezik az engedély a feldolgozáshoz. Sajnos nem így történt.”

,,Megdöbbentett minket, hogy a semmiből előkerült ez az ember, és beperelt. A nyolcvanas évek elején egy rajongónk nyomta a kezünkbe a dalt azzal, hogy talán érdemes lenne foglalkoznunk vele. Meghallgattuk, és nagyon tetszett.” – Mondta az esetről Balázs Klári.

Azt is megtudhattuk, hogy az izraeli úriember első felbukkanásánál a Korda házaspár megpróbálta bíróságon kívül lerendezni vele az ügyet. Felajánlották, hogy kifizetik azt az összeget neki, amit ők jogdíjként kaptak a dalért, mert természetesen nem vitatják, hogy a dallam Bratter szellemi terméke. Az ötvenmilliós összeget nevetségesnek találja a házaspár, mert állításuk szerint köszönőviszonyban sincs a valós bevétellel.

A Fővárosi Törvényszék a per első fokú ítéletében elutasította a kért összeget, és ugyanannyit ítélt oda az izraeli férfinek, amennyit peren kívül is fizetett volna Balázs Klári. Ezzel nem elégedett meg a sértett, így másodfokra vitte az ügyet, de ismét elutasították keresetét.

„Megnyugvással tölt el, hogy a bíróság is úgy gondolta, irreális, amit az izraeli zeneszerző kért. A keresetét elutasították, ezzel is igazolva, hogy nem plagizáltam. Remélem, ezt is megírják majd azok az újságok, amelyek lopással vádoltak.” - mondta Balázs Klári.

A Korda házaspár alig várta, hogy lezáródjon az ügy. Bár Henri Bratter távozott pervesztesként, mégis úgy érzik, hogy az igazi vesztes a magyar közönség, ugyanis imádták ezt a dalt, de soha többet nem énekelhetik el újra.

Az esetről Korda György így nyilatkozott:
„A per lezárult, a férfi pervesztes lett. Megvártuk, amíg végérvényesen befejeződik, mert addig nem mondhattunk el minden részletet: Ez a férfi nemcsak a dal szerzőjeként akarta magát feltüntetni, hanem az átdolgozás zeneszerzőjeként. Ez nonszensz.”

Kép forrása: TV2


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2021-07-15 10:13:11

További híreink

11:13

Egy 1999-es törvény különösen megnehezíti a temetkezési szolgáltatók helyzetét az infláció és energiaválság közepette.

Tovább
11:12

Készlethiány, alapanyaghiány, csomagolóanyag-hiány. Szegény Pilóta kekszet az ág is húzza.

Tovább
11:11

A januári ötszázalékos emelés óta a kormány már másodszor fizet inflációkövető kiegészítést a két és fél millió nyugdíjasnak. A gazdasági mutatók alapján prémium is várható, és a tizenharmadik havi nyugdíj sem marad el – hangzott el az M1 Ma este című műsorában.

Tovább
11:10

A Ryanair-nél még sosem indult ilyen erősen az ősz, a Wizz Air utasforgalma pedig 52 százalékkal nőtt éves alapon szeptemberben.

Tovább
11:09

A termosztátokat lejjebb kell állítani és a bojlereket is le kell csavarni a Nemzetközi Energiaügynökség szerint Európában a télre készülve.

Tovább
11:00

A társasházak jellemzően az alapkamat mértékével emelik a közös költség tartozásokat, ami 2000-ben volt utoljára annyira magas, mint most.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség