Százezreket telepítettek ki Közép-Kínában a súlyos esőzések okozta áradások miatt

Napok óta súlyos esőzések sújtják a vidéket.

   

Százezreket telepítettek ki a napok óta tartó, súlyos esőzések okozta áradások miatt Csengcsouban, a közép-kínai Honan tartomány székhelyén - közölte a helyi kormányzat szerdán.

Helyi idő szerint szerda reggel hét óráig a városból mintegy 200 ezer embert költöztettek ki otthonaikból ideiglenes szálláshelyekre. Az áradások eddig csaknem 36 ezer embert sújtanak. A város egyik metróvonalát is elöntötte a víz, a szerelvényeken és az alagútban több száz ember rekedt. Helyszíni beszámolók szerint a metrókocsikban a hirtelen felgyülemlett víz a bent rekedt emberek mellkasáig ért. A mentőcsapatok közel ötszáz embert menekítettek ki az elárasztott metróból, de legkevesebb tizenketten vesztették életüket.

Csengcsouban a teljes metróhálózaton leállt a közlekedés. A buszok már ezt megelőzően sem jártak, mivel a városban elektromos buszok közlekednek, ezek működését pedig a súlyos esőzések közepette a hatóságok nem ítélték biztonságosnak. A városban több helyen akadozó áram- és vízellátásról számoltak be, az egyik csengcsoui kórházban kedd este teljes áramszünet volt. A Global Times kínai lap szerdai cikke szerint mintegy hatszáz, válságos állapotban lévő beteg vár átszállításra.

Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán rendkívül súlyosnak nevezte a helyzetet, és az emberélet, valamint a helyi lakosok vagyonának védelmét jelölte meg a katasztrófavédelmi munka elsődleges céljaként.

A Központi Meteorológiai Intézet szerint a Honan tartományban regisztrált napi csapadékmennyiség történelmi rekordot döntött, a Csengcsouban lezúduló eső pedig az elmúlt hatvan év legsúlyosabbja. Meteorológusok szerint a viharos esőt a kelet-kínai Fucsien tartomány partjaihoz közeledő Jenhua tájfun okozza. Az előrejelzések szerint Honan tartományban csütörtök reggelig folytatódik a súlyos esőzés. Az árvízvédelmi készültséget a legmagasabb szintre emelték szerda reggelre.

A katasztrófavédelmi minisztérium hét másik kínai tartományból küldött erősítést - több mint 1800 katonát, 250 mentőcsónakot, valamint árvízvédelmi felszereléseket - a 12 millió lakosú Csengcsouba. A kínai hadsereg pedig további csapatokat küldött, miután fennáll a veszélye, hogy az egyik felázott gát bármelyik pillanatban átszakadhat. A hadsereg központi parancsnoksága kedd este a kínai Twitterként is emlegetett Weibo mikroblogon tette közzé, hogy a Jicsuan megyében fekvő gáton egy húsz méter hosszú repedés jelent meg. A Kína északi részén található Belső-Mongólia Autonóm területen vasárnap már átszakadt két gát a súlyos esőzések miatt.

Forrás: MTI


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2021-07-21 10:15:36

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség