Tokió 2020 - Balogh Mátyás 61. lett a férfi íjászok rangsorolójában

Balogh Mátyás 632 körös teljesítménnyel a 61. helyen végzett a férfi íjászok pénteki rangsoroló versenyében a tokiói olimpián.

2021. 25., 14:00Tovább a normál változatra Nyomtatás

A Malév SC versenyzője így a keddi első fordulóban, a 32 közé jutásért a sportág egyik kiemelkedő alakjával, az olimpiai és világbajnok dél-koreai Kim Vu Dzsinnel találkozik, aki 680 körrel negyedikként zárt a 64 fős mezőnyben.

A sportolókra 70 méteres távolságról tizenkétszer hatlövéses sorozat várt a Jumenosima Íjász Parkban, ahol a rekkenő hőség már a női versenyben is éreztette a hatását, ugyanis az orosz Szvetlana Gombojeva elájult a rangsoroló során.

A férfiak viadalára szinte trópusi körülmények között került sor, ennek ellenére a 21 éves magyar sportoló remekül kezdett, az első sorozatban 55 kört ért el. Utána azonban fokozatosan visszacsúszott, a "félidőben" 319 körrel 55. volt. Baloghnak a következő 36 lövésben sem sikerült kiegyensúlyozottan teljesíteni, ugyanis volt benne jónak mondható 56 és gyengének tekinthető 49 körös sorozat is.

Végül a 632 körös teljesítmény elmaradt attól a 657-től, amellyel tulajdonképpen kivívta az olimpiai szereplést a pótkvalifikációs viadalon. Ha megismétli párizsi teljesítményét, akkor a mezőny első felében zárt volna, így viszont csak a tunéziai, az iráni és a malawi riválisát előzte meg. Ez egyben azt is jelentette, hogy azzal a Kimmel kell megküzdenie az első fordulóban, aki csapatban kétszer nyert olimpiát, négyszeres világbajnok, ebből 2011-ben és 2015-ben egyéniben, ráadásul Rio óta ő tartja az olimpiai rekordot 700 körrel.

"Ahhoz képest, hogy az első olimpiám, jó ez az eredmény. Nagyon szokatlan volt számomra ez a nagy médiaérdeklődés, a sok kamera. Ráadásul ez volt az eddigi legmelegebb nap Tokióban, amióta itt vagyok, és nagyon megszenvedtem, plusz a forgó szél is nagyon zavaró volt, még a sorozatok közben is folyton változott az iránya" - mondta az MTI-nek Balogh Mátyás, aki úgy vélte, technikailag rendben volt a szereplése, inkább a lövések közötti ritmust nem találta, ezért fordult elő többször is, hogy ő lőtte az utolsó nyilat az összes versenyző közül.

Balogh arról is beszélt, hogy vesszőt kellett cserélnie, mert kétszer ugyanoda húzott a hatosba a nyíl. A folytatást illetően úgy fogalmazott, szeretné élvezni, amit csinál, illetve abban reménykedik, hogy este küzd meg az ellenfelével, amikor már 30 fok alá süllyed a hőmérséklet.

A tokiói olimpia egyetlen magyar íjásza előzetesen a 32 közé kerülést jelölte meg célként, de korábbi nyilatkozata szerint ahhoz a rangsorolóban kellett volna jobban szerepelnie, hogy verhető ellenfelet kapjon.
A nőknél a dél-koreai An Szan 680 körös olimpiai csúccsal nyerte a rangsorolót, míg a férfiaknál honfitársa, Kim Dzse Dok bizonyult a legjobbnak, 688 körrel.

Forrás:MTI

 

http://www.press24.hu/hir/55312/tokio-2020-balogh-matyas-61-lett-a-ferfi-ijaszok-rangsorolojaban/nyomtatas