Hatalmas értékű csillagzafírt találtak Srí Lankán

Egy Srí Lanka-i férfi hátsó kertjében munkások fedezték fel, akik éppen kutat ástak.

   

Véletlenül egy mintegy 100 millió dollárt (30 milliárd forintot) érő csillagzafír tömböt fedeztek fel egy Srí Lanka-i férfi hátsó kertjében munkások, akik éppen kutat ástak.

A halványkék kő a Srí Lanka déli részén fekvő Ratnapurában került elő. A kő súlya 510 kilogramm, összesen 2,5 millió karátos, és a Serendipity zafír (Szerencsés zafír) nevet kapta - adta hírül a BBC News. A kő gazdája, aki már harmadik generációs drágakőkereskedő elmondta, hogy szinte "belebotlott ebbe a hatalmas példányba", amikor a munkások közölték vele, hogy ritka kőzetre bukkantak. A leletről kiderült, hogy valójában sár és agyagtömbbe ágyazott zafír.

A hatóságoknak több mint egy évbe telt, mire a drágakövet hitelesítették, miután hónapokig tisztították a követ a sártól és más szennyeződésektől. A tisztítás során több kiváló minőségű csillagzafír is kivált a tömbből. A szakértők még nem határozták meg, hogy a klaszterben lévő drágakövek közül hány kiváló minőségű. A kék csillagzafír arról ismert, hogy egy fényvisszaverődési jelenség miatt a közepén csillag látszik. Ratnapura környéke híres a kiváló minőségű drágaköveiről, sok értékes követ felfedeztek már fel a területen. A dél-ázsiai szigetország a világon az első a drágakőipar tekintetében, ám a koronavírus-világjárvány miatt ez az ágazat is visszaesett. Szakértők remélik, hogy az újonnan talált kő fellendülést hoz majd.

"Tekintettel a méretére és az értékére, úgy gondoljuk, hogy magángyűjtők vagy múzeumok érdeklődésére tarthat számot" - mondta el a Srí Lanka-i Nemzeti Drágakő- és Ékszerügyi Hatóság elnöke, aki szerint a most felfedezett csillagzafír-klaszter" valószínűleg a legnagyobb a világon". Srí Lanka 2020-ban 500 millió dollár értékben exportált drágaköveket és ékszereket a kormány hivatalos adatai szerint.

Forrás: MTI

Képünk illusztráció.


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2021-07-28 10:47:06

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség