Brüsszel oltóbuszokat indított a még nem védett lakosság elérésére

Csütörtöktől mobil oltócsoportok buszokkal járják a belga főváros utcáit.

   

A csökkenő oltási kedvre válaszul csütörtöktől mobil oltócsoportok buszokkal járják a belga főváros utcáit a koronavírussal szemben még nem védett felnőtt lakosság beoltására. A brüsszeli régióban működő tíz oltóközpont augusztus közepétől fokozatosan bezár, az oltást az általános és háziorvosok is végezhetik majd - közölte a belga sajtó csütörtökön.

Az oltóbuszok működtetésével a belga főváros célja, hogy szeptember végéig a felnőtt lakosság legalább 70 százaléka védettséget szerezzen az új típusú koronavírussal szemben. A mobil oltási központok a forgalmas bevásárlóközpontok, piacok, játszóterek és templomok közelében lesznek és egyben felhívják a figyelmet a védettség megszerzésének fontosságára. A mobil oltócsoportok főként az egydózisú Janssen-vakcinát használják majd. Csütörtöktől kettő, a következő hetekben további három oltóbusz közlekedik Brüsszelben.

Augusztus közepétől bezárják kapuikat a Brüsszelben jelenleg működő nagy oltóközpontok. Az oltást a mobil oltóközpontok mellett a házi-, valamint az általános orvosok adják be majd. Az illetékes belga közegészségügyi hatóság csütörtöki tájékoztatása szerint Brüsszel 18 év feletti lakosságának 41,32 százaléka rendelkezik teljes védettséggel a koronavírus ellen.

Ez az arány Flandriában, Belgium flamand nyelvű régiójában 59,66 százalék, a francia nyelvű Vallóniában 55,21 százalék. A mintegy 11, 5 millió lakosú Belgiumban a teljes beoltottság aránya 56,55 százalék. Csütörtöki adatok szerint az elmúlt hét napon az új fertőzések átlagos napi száma 1472 volt, százezer lakosra 172,3 új eset jutott. Az elvégzett koronavírus-tesztek pozitivitási aránya 2,8 százalék. Az utóbbi két adat enyhe emelkedést mutat. A járvány kezdete óta 1 millió 121 ezer 089-en fertőződtek meg a SARS-CoV-2 koronavírussal Belgiumban.

Az országban naponta átlagosan több mint 31,7 embert szállítanak kórházba koronavírus-fertőzéssel, s ez, az előző hétnapos időszakhoz képest 17 százalékos növekedést jelent. Jelenleg 311 beteget ápolnak kórházban, köztük 96 beteget intenzív osztályon kezelnek. Az előbbi adat 11 százalékkal, utóbbi 13 százalékkal emelkedett egy hét alatt.

A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeiben az előző hétnapos időszakhoz képest 56 százalékkal többen, naponta ketten haltak meg. A járvány megjelenése óta Belgiumban összesen 25 231 ember halt meg a fertőzés szövődményeiben.

Forrás: MTI

Képünk illusztráció. 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2021-07-30 11:00:01

További híreink

09:45

Várszegi Gábor ingatlanos cégétől egy európai befektetési alap vásárolta meg a Fotex Plázát az Mfor szerint.

Tovább
09:43

A minőségre viszont várhatóan nem lesz panasz, bár sok múlik majd a borászok szakértelmén.

Tovább
09:39

A munkájukat elveszítő fiatalok 37 százaléka a járvány miatt vált állástalanná. Bár 17 százalék azóta már talált állást, 20 százalék még mindig álláskereső.

Tovább
Cs 08:22

A teljes korszerűsítés a tervek szerint 2022-ben fejeződik be.

Tovább
Sz 08:38

Elkezdődött a Stonehenge restaurálása, mint sok másnak, a klímaválság ennek az ősi építménynek sem tett jót.

Tovább
Sz 08:31

Mintegy 15 milliárd forint értékű beruházással bővíti kisállateledel-gyárát a Mars. A Csongrád-Csanád megyei üzem jelenleg 1000 főnek ad munkát, és 50 országba szállítja termékeit.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség