Először neveztek ki apácát államtitkárnak a Vatikánban

Nő ilyen magas tisztségbe még nem került a római katolikus egyházon belül.

   

 Ferenc pápa rábízta annak a bizottságnak a vezetését, amely azt tanulmányozza, hogy milyen is lesz a világgazdaság a koronavírus-járvány után.

A 42 éves szalézi apáca lesz a második számú vezető az emberi fejlődés minisztériumában a Vatikánban. Alessandra Smerilli (képünkön) eddig államtitkár-helyettes volt, vagyis harmadik számú vezetőnek számított a minisztériumban.

Egy ghánai bíboros, Peter Turcs vezeti ezt a minisztériumot, amely a világgazdaság problémáival foglalkozik a Vatikánban. A pápa az új államtitkárt bízta meg azzal, hogy vezesse azt a vatikáni bizottságot, amely azt tanulmányozza: milyen is lesz a globális gazdaság a Covid–19-járvány után?

Két évvel korábban Ferenc pápa azzal is újítást hajtott végre a Vatikánban, hogy Alessandra Smerillit a vatikáni állam tanácsadójának nevezte ki – írja a katolikus Aleteia portál.

Angliában szerzett közgazdász diplomát

Az apáca, aki munkáscsaládból származik, 1997-ben lépett be a Don Bosco szalézi rendbe, és elöljárói engedélyével közgazdasági tanulmányokat folytatott. Első diplomáját Rómában szerezte politikai gazdaságtanból, majd a doktorátust Angliában tette le közgazdaságtanból.

Az apáca az egyik szervezője volt annak a konferenciának, melyre 120 ország 2000 fiatalját hívták meg, és amelynek az lett volna a célja, hogy megvitassák a világgazdaság fejlődésének lehetőségeit. A konferenciát 2020 októberére hívta össze Ferenc pápa, de a koronavírus-járvány miatt elmaradt.

Alessandra Smerilli olyan gazdaságot szeretne, amely respektálja az emberi személyiséget. Speciális szakterülete a gondoskodás etikája – írja az Aleteia.

Egyre több a nő a Vatikánban

Az új államtitkár személye azért is érdekes, mert az apáca kifejezetten hangsúlyozza a nők szerepét a római katolikus egyházban. Ferenc pápa a kinevezésével is meg akarta mutatni, hogy az eddiginél nagyobb szerepet szán a nőknek a Vatikánban és általában az egyházban.

Ferenc pápa 2013-as megválasztása óta folyamatosan hangsúlyozza, hogy a nőknek nagyobb szerepet kell játszaniuk a római katolikus egyházban, és olyan posztokat is el kell foglalniuk, ahol döntéseket hozhatnak – emlékeztet a párizsi Le Figaro.

Forrás: hvg.hu

Fotó: hvg.hu


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2021-08-31 09:31:32

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség