Úgy viszik a nyaralókat, mint a cukrot

A járvány felerősítette a nyaralók iránt évek óta tartó keresletnövekedést: az előzetes adatok alapján tavaly hétezer nyaraló cserélt gazdát, ami 20-25 százalékkal több 2019-hez képest.

   

 Soóki-Tóth Gábor, az ingatlanközvetítő hálózat elemzési vezetője szerint várhatóan kitart az idén a nyaralók iránti lelkesedés, a tranzakciószámok akár a tavalyi évet is túlszárnyalhatják, ami az árak emelkedésével jár.

Az elemző hozzátette, a járványhelyzet érezhető változásokat generált az üdülőingatlanok piacán, hiszen a távmunka és a távoktatás bevezetésével komoly igény mutatkozott arra, hogy a családok több időt töltsenek a nyaralójukban.

A balatoni ingatlanok az erős kereslet nyomán nagyot drágultak idén: az áremelkedés mértéke mindenhol meghaladta a tíz százalékot, de nem ritka a harminc százalékot meghaladó árnövekedés sem; ez különösen azokra a területekre jellemző, amelyek eddig alacsonyabb árfekvésűek voltak.

Ugyanakkor jelezték, hatalmas különbségek alakultak ki a négyzetméterárakban: a főváros és a tótól való távolság függvényében kétszázezertől egymillió forintig váltakozik a négyzetméterár. Példaként említették, hogy a Balatonfüredi és Balatonalmádi járás településeinek átlagos négyzetméterára a legmagasabb, jellemzően meghaladják a hatszázezer forintot, míg idén eddig Balatonmáriafürdő térsége volt a legolcsóbb, ahol még akadtak négyzetméterenként háromszázezer forint alatt értékesített ingatlanok is – írja az MTI.

Ezt az árszintet azonban lehagyta a Balatonfelvidék, amely a tótól távolabb helyezkedik el, de a csendet és a kilátást sokra értékelik a Badacsony-közeli településeken: Kővágóörs, Balatonederics térségében átlag három-négyszázezer forintos fajlagos áron kötött adásvételek voltak jellemzők az idén.

Nagyot drágult az eddig olcsónak számító Tisza-tó: igaz, a negyvenszázalékos áremelkedés dacára még mindig kedvezőbb árazású a térség, egy négyzetméterre vetítve átlagosan 145 ezer forintért lehetett nyaralót vásárolni, ami a balatoni árak harmada.

Forrás: index.hu

Fotó: H. Szabó Sándor / MTI


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

P 09:40

Az Ukrajna és Oroszország közötti háború az első olyan európai háborús helyzet, amit végigkísér a közösségi média is.

Tovább
Cs 10:27

Még az Oscar-gála élő közvetítése előtt átadnak nyolc díjat a nézőszám növelése és a feszesebb tempójú műsor érdekében.

Tovább
Sz 09:49

A Microsoft társalapítója, az egészségügyi kérdésekben egyre gyakrabban felszólaló Bill Gates szerint résen kell lennünk, mert a koronavírus után újabb pandémia törhet ki, de immár egy másik kórokozó miatt.

Tovább
K 09:06

Természetesen nem példa nélküli a belgák nemrég bejelentett reformja: bármennyire hihetetlen, még Japánban is szemeznek a négynapos munkahéttel.

Tovább
H 09:20

A kutatás egyik vezető tudósa szerint egy következő világjárvány küszöbén állhatunk.

Tovább
Sz 08:31

Az ír kormány döntése az italkereskedésekben, vegyesboltokban és az áruházakban értékesített alkoholt is érinti.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség