Egymás után nyílnak az új magániskolák Budapest környékén

A magánintézményekben annak is ellenére is sok a jelentkező, hogy a szülői hozzájárulás havi összege 100-120 ezer forint körül mozog.

   

 Budapest vonzáskörzetében egyre többen élnek, ám az itteni általános iskolák gyakorlatilag tele vannak. Ezért megnőtt a számuk a magánintézményeknek, melyek mindegyike nagyon népszerű a szülők és a diákok körében is – foglalta össze a HVG és a hvg.hu oktatási portálja, az Eduline.

A cikkben példaként hozzák fel a Biatorbágyon 2019-ben nyílt magániskolát, amely egy nyolc évfolyamos, akkreditált intézmény. Az iskola a Re-Crea Diósd tanulócsoportból nőtt ki és a a fő pedagógiai elv az open learning: ez azt jelenti, hogy a pedagógusok a diákok érdeklődése által irányított egyéni tanulási utakban hisznek.

A szülői hozzájárulás viszont nem olcsó, ugyanis havonta 135 és 160 ezer forint közötti összegeket kell fizetni. Az Eduline szerint ennek ellenére alig akadnak szabad helyek az intézményben.

Veresegyházán szintén több magán- és alapítványi iskola indult az elmúlt években, és a portál szerint mindegyik népszerű. Ezekben kevesebb diák tanul, ugyanis az osztálylétszámok maximum 12-15 fősek. A szülői hozzájárulás összege viszont itt sem kevés, havi 130 ezer forintot jelent.

Hasonlóan meredeken nő Budaörsön lakossága is, ahol elmúlt egy-két évben ugyancsak sok új iskola nyílt.

A cikkben kitérnek arra is, hogy a Prezi alapítója, a Halácsy Péter által indított Budapest School is több mikroiskolát nyitott az agglomerációban. A solymári mikroiskola például 2018-ban, az érdi 2020-ban indult, de ma már Dabason, Gödöllőn és Budaörsön is van ilyen intézmény. Az iskolában úgynevezett portfólió alapú értékelés van, illetve mentorálás, de fontos alapelv az is, hogy a tanulás projektek mentén halad. Az agglomerációban működő mikroiskolákban az ösztöndíjasok 40-50 ezer forintos hozzájárulás fizetnek, a támogató szülők pedig 130-140 ezer forintot.

 

forrás: hvg.hu


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2021-09-14 08:27:20

További híreink

09:45

Várszegi Gábor ingatlanos cégétől egy európai befektetési alap vásárolta meg a Fotex Plázát az Mfor szerint.

Tovább
09:43

A minőségre viszont várhatóan nem lesz panasz, bár sok múlik majd a borászok szakértelmén.

Tovább
09:39

A munkájukat elveszítő fiatalok 37 százaléka a járvány miatt vált állástalanná. Bár 17 százalék azóta már talált állást, 20 százalék még mindig álláskereső.

Tovább
Cs 08:22

A teljes korszerűsítés a tervek szerint 2022-ben fejeződik be.

Tovább
Sz 08:38

Elkezdődött a Stonehenge restaurálása, mint sok másnak, a klímaválság ennek az ősi építménynek sem tett jót.

Tovább
Sz 08:31

Mintegy 15 milliárd forint értékű beruházással bővíti kisállateledel-gyárát a Mars. A Csongrád-Csanád megyei üzem jelenleg 1000 főnek ad munkát, és 50 országba szállítja termékeit.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség