Úgy tűnik, mintha a kövek örökké állnának, de Stonehenge is sérülékeny

Elkezdődött a Stonehenge restaurálása, mint sok másnak, a klímaválság ennek az ősi építménynek sem tett jót.

   

 Megkezdődtek hétfőn az angliai Stonehenge restaurálási munkálatai, amelyek célja, hogy az ősi építmény az elkövetkező generációk számára is lenyűgöző élményt nyújtson. Az erózió, az éghajlati vészhelyzet okozta szélsőséges időjárás és az 1950-es években végzett nem megfelelő javítások rányomták bélyegüket a 4500 éve álló kultikus helyre. Különösen a kör ikonikus formáját alakító nehéz, vízszintesen elhelyezett kövek szorulnak restaurálásra. Az utóbbi hatvan évben első alkalommal fogtak ilyen nagyszabású felújítási projektbe a Stonehenge-nél.

A mély repedések és lyukak kijavításához állványzatokat állítottak fel. Gondot fordítanak arra a 122-es számú kőre is, amely 1900-ban esett le, és tört össze. A munka részeként eltávolítják az 1958-ban a megerősítésére használt kemény betont, és a sokkal barátságosabb, légáteresztő mészhabarccsal helyettesítik majd.

„Úgy tűnik, mintha a kövek örökké állnának, de mint szinte minden, ezek is sérülékenyek. Ez a létfontosságú munka megvédi a Stonehenge-nek azokat a vonásait, amelyek annyira jellegzetessé teszik” – idézte a Guardian Heather Sebire-t, az English Heritage műemlékvédelmi szervezet stonehenge-i vezető kurátorát.

Három éve egy kutatás pontosan meghatározta az építményt alkotó sarsen kövek eredetét: a wiltshire-i West Woodsból származnak. A szakértők már akkor jelezték, hogy az 50-es években alkalmazott betonhabarcs repedezett, darabok hullottak ki belőle.

Az összes kő lézerszkennelése más problémákra is rávilágított. „A szarufakövek tele vannak természetes lyukakkal, némelyik nagyon mély” – magyarázta Sebire, hozzátéve, hogy a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás, a nagy forróság és a szakadó eső is megviseli a köveket.

A konzerválási munkálatokat az English Heritage által megbízott Strachey Conservation szakemberei végzik, és legfeljebb két hétig tartanak. A látogatók láthatják majd a munkát. Sebire hangsúlyozta, hogy nagyon óvatosan dolgoznak majd, igyekeznek a legjobb munkát végezni, a legmodernebb technológiával, hogy a Stonehenge még sok száz évig fennmaradjon.

forrás: hvg.hu


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2021-09-15 08:36:20

További híreink

08:37

A legfrissebb kutatási eredmény szerint a súlytalanság hatással van arra, miként áramlik ki a vér az agyból.

Tovább
H 08:44

A Skansen Stockholm egyik legkedveltebb kiránduló- és pihenőhelye, a világ legrégebbi szabadtéri néprajzi múzeuma.

Tovább
P 15:20

A Tesla Supercharger hálózata sok vásárlót csábít el már ma is, és az európai vetélytársak pácban lesznek, ha nem találnak ki nagyon gyorsan valamit – írja a brüsszeli Politico.

Tovább
P 11:17

Hiába jött ki az építőiparunk a válságból tavaly novemberre, azóta még nem nagyon tudott erősödni, a most kiadott augusztusi KSH-adat csak az egy évvel korábbihoz képest mutat jókora növekedést, a többi idei számhoz képest nem jó a teljesítmény.

Tovább
P 09:14

A brit trónörökös William Shatner űrutazása után figyelmeztetett: inkább a Földet kellene megmenteni.

Tovább
Cs 15:00

7 év óta először emelkedett 80 dollár fölé egy hordó olaj ára az USA-ban, és a tendencia tartósnak ígérkezik.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség