Kevés és drága lesz az idei bor

A minőségre viszont várhatóan nem lesz panasz, bár sok múlik majd a borászok szakértelmén.

   

 Az átlagosnál kevesebb lesz idén a bor a nyári forróság miatt – írja a Világgazdaság. Úgy tudják, a szüretelt mennyiség több borvidéken is elmarad az átlagostól. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke, Légli Ottó pedig azt nyilatkozta a lapnak, a korai érésű szőlők szürete ugyan rendben lezajlott, de a lékihozatal gyengébb volt a szokásosnál, a a várható termést gyenge-közepes kategóriába sorolta.

A HNT a szüret előtt az aszályt tartotta a legnagyobb gondnak, amely nemcsak a homoki területeken, hanem a többi borvidéken is jelen volt – a Balaton környékén például nyár végén 100-150 milliméter csapadék hiányzott. Mint a Világgazdaság példaként írja, a Balatonboglári borvidéken a korai érésű fajták felvásárlási fel is ment a tavalyi kilónkénti nettó 110 forintról 140–165 közöttire. Frittmann János, a HNT szakmaközi ügyekért felelős alelnöke pedig az Alföld borairól szólva jegyezte meg a lapnak:

“Az alacsonyabb lékihozatal, a kevesebb, de jó minőségű termés miatt „ezek drága borok lesznek”, így ha az ágazat nem tud árat emelni, akkor nagy bajba kerül a hazai borászat.”

Az érés felgyorsulása itt is jellemző – sorolja tovább a lap: a középérésű fajták nagyon előrehaladtak a fejlődésben, így alig szedték le a korai érésű Irsai Olivért, már kezdhették a később érő fajtákat. Légli szerint mivel gyakorlatilag nem lehet mindent egyszerrre szüretelni, félő, hogy lesznek túlérett, magas alkoholtartalmú tételek. A pinot noir, pinot gris fajtáknál pedig általános meglepetésre nagyon magas a savtartalom. Ezek alapján az idei évjáratban nagyon sok múlik majd a borászok szakértelmén.

Forrás: hvg.hu

Fotó: hvg.hu


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

FÓKUSZBAN A VÍRUSOK

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség