Az átlagosnál kevesebb lesz idén a bor a nyári forróság miatt – írja a Világgazdaság. Úgy tudják, a szüretelt mennyiség több borvidéken is elmarad az átlagostól. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke, Légli Ottó pedig azt nyilatkozta a lapnak, a korai érésű szőlők szürete ugyan rendben lezajlott, de a lékihozatal gyengébb volt a szokásosnál, a a várható termést gyenge-közepes kategóriába sorolta.
A HNT a szüret előtt az aszályt tartotta a legnagyobb gondnak, amely nemcsak a homoki területeken, hanem a többi borvidéken is jelen volt – a Balaton környékén például nyár végén 100-150 milliméter csapadék hiányzott. Mint a Világgazdaság példaként írja, a Balatonboglári borvidéken a korai érésű fajták felvásárlási fel is ment a tavalyi kilónkénti nettó 110 forintról 140–165 közöttire. Frittmann János, a HNT szakmaközi ügyekért felelős alelnöke pedig az Alföld borairól szólva jegyezte meg a lapnak:
“Az alacsonyabb lékihozatal, a kevesebb, de jó minőségű termés miatt „ezek drága borok lesznek”, így ha az ágazat nem tud árat emelni, akkor nagy bajba kerül a hazai borászat.”
Az érés felgyorsulása itt is jellemző – sorolja tovább a lap: a középérésű fajták nagyon előrehaladtak a fejlődésben, így alig szedték le a korai érésű Irsai Olivért, már kezdhették a később érő fajtákat. Légli szerint mivel gyakorlatilag nem lehet mindent egyszerrre szüretelni, félő, hogy lesznek túlérett, magas alkoholtartalmú tételek. A pinot noir, pinot gris fajtáknál pedig általános meglepetésre nagyon magas a savtartalom. Ezek alapján az idei évjáratban nagyon sok múlik majd a borászok szakértelmén.
Forrás: hvg.hu
Fotó: hvg.hu
Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!