Sokan azért vágnának bele lakásfelújításba, mert ilyen árak mellett esélyük sincs újat venni

Óriásit nőtt azoknak a lakásoknak és házaknak a száma, amelyeket a tulajdonosai szeretnének felújítani a következő egy évben – áll a GKI és a Masterplast felmérésében. Az állami támogatás ösztönzőleg hat, de sokan azért vágnának bele felújításba, mert úgy elszálltak az árak, hogy új lakást nem tudnának vásárolni.

   

 A magyarországi lakások és házak ötödén, azaz nagyjából 820 ezer ingatlanon szeretnének a tulajdonosok felújítást végezni a következő egy évben – derült ki a GKI és a Masterplast közös felméréséből. Ez nagy növekedés: az egy negyedévvel ezelőttinél 110 ezerrel, a tavaly ilyenkorinál 280 ezerrel magasabb a szám. 160 ezer ingatlan tulajdonosa mondta azt, hogy teljesen biztosan belevág a felújításba, 660 ezren azt, hogy valószínűleg jön a renoválás.

A renoválást tervezők 37 százaléka szeretne állami támogatást igénybe venni – egy negyedévvel ezelőtt ez az arány még 40 százalék volt.

Az elemzés szerint a növekvő jövedelem, a családok kormányzati támogatásai és a gyereket nevelőknek 2022-ben járó adóvisszatérítés növeli a lakásfelújítási kedvet. A hitelek kamatainak emelkedése, valamint az építőipari árak óriási növekedése jelent problémát.

De az is kiderül a felmérésből: a lakásárak annyira magasak lettek, hogy sokan emiatt döntenek úgy, hogy nem vesznek új lakást, hanem inkább felújítják a mostanit.

A legtöbben a Budapest környéki agglomerációban terveznek felújítást, az ottani családok 31 százalékának van ilyen terve, míg a budapestiek között csak 16 százalék ez az arány. A megyeszékhelyeken 17, a kisebb városokban 21 százalék szeretne felújítást.

forrás: https://hvg.hu/

kép forrása: https://hvg.hu/


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség