Trump legnagyobb dobása: 10 milliárd dolláros üzlet lehet az új közösségi médiacégéből

A konkrétumokat még fel sem mutató vállalkozás önmagában négyszer annyit ér a befektetők szerint, mint Donald Trump teljes eddigi vagyona.

   

 Az egykori amerikai elnök és üzletember, Donald Trump 75 éves korára összesen 2,5 milliárd dolláros, főleg felhőkarcolókból, szállodákból és golfpályákból álló vagyonnal rendelkezik, ám mindezt felülmúlhatja a dacosságából fakadó legújabb vállalkozásával – derül ki az amerikai Forbes által összegzett befektetői elemzésekből. A Trump nevét viselő vállalat Truth Social (az Igazság közösségi oldala) néven tervez új közösségi platformot elindítani.

A Trump Media and Technology Group (TMTG) nem végzett egyelőre semmilyen érdemi tevékenységet, de a befektetők máris áramlanak. Ez annak köszönhető, hogy a TMTG már bejelentette, megalakulásakor egyből össze fog olvadni egy kiüresített tőzsdei céggel (úgynevezett special purpose acquisition company-vel, vagyis SPAC-kel), a Digital World Acquisition (DWA) nevű részvénytársasággal. A DWA részvényei a bejelentés óta a hatszorosukat, jelenleg 60 dollárt érnek a tőzsdén, tehát az érdeklődés jelentős.

A fúzió eredményeképpen nagyjából 2,2 milliárd dollárnyi részesedése lehet a részvényeseknek az említett 60 dollár körüli árfolyam fennmaradása esetén;
ezen kívül további 300 millió dollárnyi befektetői vagyon is a DWA-hoz kötődik;
amennyiben igazak a szakértői becslések, és a Trump nevét viselő cég valóban 86 millió részvényhez jut a fúzió során, az önmagában is 5,1 milliárd dollárt jelentene.
Ha az összeolvadás után közel másfél hónapig 30 dollár felett marad a részvények jegyzése, akkor Trump csoportja további 2,4 milliárd dollárnyi részvényt kaphat.
A részvények összértéke tehát elérheti a 10 milliárd dollárt.

A Forbes is hangsúlyozza, általános jelenség, hogy a befektetők túlértékelik a SPAC-eket egy fúzió előtt. Idézik a Stanford és a New York-i Egyetem közös kutatását, mely 2019-ben és 2020-ban elemezte 16 SPAC összeolvadását, ahol a részvények átlagosan 35 százalékot veszítettek értékükből a fúziót követő egy évben, még kedvező piaci környezetben is.

Az amerikai választók több mint harmada kipróbálná
A legtöbb elnök beszédekkel, illetve könyvekkel öregbítette hírnevét, ám egy könyv körüli felfokozott hangulat csak ideig-óráig tart. Trump választása annyiban tehát mindenképp újdonság, hogy a közösségi médiás terveivel éveken át szeretné lekötni – főként politikai támogatói bázisára építve – a figyelmet.

A Politico és a Morning Consult közös kutatása szerint az amerikai választók 37 százaléka szívesen kipróbálná, illetve használná Trump közösségi oldalát.

Érdemes felidézni, hogy mielőtt a volt elnök profilját a megosztó tartalma miatt blokkolta volna a Facebook, az Instagram és a Twitter, Donald Trumpnak közel 150 milliós követőtábora volt.

Ha beárazzuk, hogy a Twitter összesen 211 millió felhasználójának közvetít hirdetéseket, ami nagyjából 40 milliárd dollárt ér,

ennek fényében nem is annyira elvetemült Trump médiavállalatának 10 milliárd dolláros értékbecslése.

Persze ez még mindig sok, hiszen egy alapok nélküli, induló közösségi médiavállalkozás aligha tud hasonló összegért hirdetéseket értékesíteni, de a Forbes elemzése szerint a vállalat értéke így is elérheti az 5,6 milliárd dollárt. Ha Trump minden második követője napi felhasználó lesz, akkor az érték máris 8,4 millárd dollára emelkedik, onnan pedig már nem elérhetetlen a 9-10 milliárd.

A Truth Social indulása egyelőre nem túl fényes: a kezdetleges verziót hamar hekkerek törték fel, Donald Trumpra utaló felhasználónévvel pedig egy ürítő disznóról tettek közzé egy képet – ezért gyorsan elérhetetlenné tették az oldalt.

Persze könnyen lehet, hogy Trump majd nem dollárban méri az új vállalkozás sikerét. Az amerikai törvények szerint egyszer még újraválasztható, és minden jel szerint szeretne visszaköltözni a Fehér Házba.

forrás: forbes.hu


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség