Hatósági árminimumot vezetnek be az írek az alkoholra

Az ír kormány döntése az italkereskedésekben, vegyesboltokban és az áruházakban értékesített alkoholt is érinti.

   

 A szigetország kormánya úgy véli, hogy az alkoholra kivetett hatósági árminimum létfontosságú közegészségügyi lépés, amivel a túlzott alkoholfogyasztást akarják visszaszorítani. Ugyanakkor a forgalmazók aggódnak, hogy ha az északír területeken nem vezetnek be a britek hasonló intézkedéseket, akkor az alkoholturizmushoz vezethet – írja a BBC.


Az új rendelkezés értelmében egy üveg bor nem lehet olcsóbb 7,4 eurónál (kb. 2 700 Ft), egy doboz sörnek pedig legalább 1,7 euróba (kb. 620 Ft) kell kerülnie. A legalább 40 százalék alkoholt tartalmazó tömények esetében pedig a nyitóár 20,7 euró (kb. 7 600 Ft).

Egy Londonderryben található alkoholbetegeket kezelő központ vezetője szerint az árminimumnak az egész szigetre ki kellene terjednie. Ez ugye azért fontos, mert Észak-Írország az Egyesült Királyság részét képezi, így ott nem hatályosak az ír köztársasági kormány által hozott határozatok, viszont amennyiben a határ túloldalán nem hoznak hasonló rendelkezéseket, az szinte értelmetlenné teszi az erőfeszítéseket.

Az éves alkoholfogyasztásra vonatkozó statisztikák alapján Írországban évente 11 liter tiszta szeszt isznak meg az emberek fejenként, mely érték 2015 óta nem változott sokat. Ez egyébként azt jelenti, hogy minden felnőtt évente 116 üveg bornak, vagy 445 korsó sörnek megfelelő mennyiségű szeszt iszik meg.

Skóciában 2018-ban vettettek ki hatósági árminimumot az alkoholra, és a következő évben húszéves mélypontra esett az alkoholfogyasztás mértéke.

Forrás: hvg.hu

Fotó: hvg.hu


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

09:05

Zsinórban a harmadik Pixar-filmet költöztetik a Disney+-ra. Mozi kontra streaming, üzlet kontra művészet, sokadik menet.

Tovább
Cs 08:55

Nincs megállás az e-kereskedelem bővülésében.

Tovább
Sz 08:52

A covid-19 elleni vakcinákban használt mRNS-technológia terén végzett úttörő kutatásaiért, az orvostudomány radikális átalakításához való hozzájárulásáért tünteti ki a Solvay vegyipari konszern Karikó Katalint, az SZTE kutatóprofesszorát, a University of Pennsylvania adjunktusát. A 300 ezer euróval járó Science for the Future Solvay-díjat 2022. március 29-én Brüsszelben, a belga király jelenlétében adják át.

Tovább
K 10:43

A tavaly májusi adatokhoz képest szürkehályog-műtétre közel hatezerrel többen, míg csípőprotézis-operációra kétszer annyian várakoznak jelenleg.

Tovább
Sz 08:31

Az ír kormány döntése az italkereskedésekben, vegyesboltokban és az áruházakban értékesített alkoholt is érinti.

Tovább
Sz 08:29

A nagy kérdés az, zavar lehet-e az Adidas- és a Nike-termékek piacán?

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség