Egyre biztosabb, hogy lesz kötelező oltás Németországban

A szövetségi és a tartományi kormányok egyetértenek abban, hogy szigorúbb járványügyi intézkedésekre van szükség. 2022 első negyedévében születhet jogszabály a kötelező oltásról is.

   

 Olaf Scholz német kancellár már korábban is az általánosan kötelező oltás mellett volt, ez a hozzáállása pedig továbbra sem változott – erről beszélt a német kormány egyik szóvivője újságíróknak pénteken. A Bundestag a koalíciós kormány legnagyobb pártja, az SPD szerint még 2022 első negyedévében döntést hozhat a kötelező oltásról. A Die Welt szerint a képviselők frakciófegyelem nélkül szavaznak majd a kérdésről.

Scholz és a tartományi miniszterelnökök péntek délelőtti tárgyalásán szóba került, hogy a kötelező oltáson kívül is szigorúbb fellépésre lenne szükség a fertőzés terjedése ellen. Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke, Hendrik Wüst – a Bundestagban ellenzékbe szoruló CDU képviseletében – azt mondta,
„egy előrelátó járványpolitikához fontos, hogy felkészüljünk a kötelező oltásra”.

Wüst egy másik, Németországban sokat vitatott, de tervben lévő intézkedés mellett is kiállt. A CDU-s politikus szerint korrekt lenne, ha vendéglátóhelyekre csak három oltással lehetne bemenni.

„Az éttermekben jól érezzük magunkat. Eszünk, iszunk, levesszük a maszkot. Ehhez az elérhető legjobb védelem kell, ami a három oltást jelenti. Ennek megléte el is várható, mert mindenkinek lehetősége van felvenni” – mondta.

 

Lazítás is jöhet
Bréma polgármestere pénteken a közszolgálati ARD-nek beszélt arról,

szerinte a tartományok és a kormány gyorsan egyezségre fog jutni nemcsak a három oltással látogatható vendéglátóhelyekről, hanem arról is, hogy a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben kötelező legyen FFP2-es maszkot hordani.

A szigorítások mellett várható ugyanakkor lazítás is. A jelenleg érvényben lévő, oltottságtól, vírusvariánstól és gyógyultságtól függő, akár 14 napig tartó karanténkötelezettséget valószínűleg rövidíteni fogják.

A héten írtunk arról, hogy a koronavírus miatt 2020-ban és 2021-ben is elmaradt Oktoberfestet idén már megrendeznék Münchenben. Csak éppen lehet, hogy a megszokott és most is kijelölt őszi időpont helyett nyárra hozzák előre a világ leghíresebb sörfesztiválját.

Forbes.hu

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2022-01-10 08:31:16

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség