Amikor a kisebb hal enné meg a nagyobbat: az Auchan megvenné a nála kétszer nagyobb áruházláncot

Tavaly ősszel már tettek egy ajánlatot, de akkor nem sikerült megegyezni. Most újra megpróbálják, a tét, hogy létrejön-e Franciaország legnagyobb áruházlánca, ami állni tudná a sarat a német Lidllel és Aldival szemben.

   

Újabb felvásárlási ajánlatot tenne a francia Auchan a Carrefour-nak, pedig az utóbbi sokkal nagyobb piaci részesedéssel bír a francia piacon, számolt be a Bloomberg.

2021 őszén már megkörnyékezte az Auchan a versenytársat, akkor sajtóértesülések szerint 16,6 milliárd euró lett volna a vételár, de nem sikerült megállapodni.

Most újra megpróbálják, derült ki belső céges forrásból, amiről a Bloomberg számolt be. Az Auchan a CVC Partners befektetési céget is megkereste, hogy társuljon az ajánlattételhez.

A hír hatására a Carrefour részvényeinek értéke nyolc napig folyamatosan emelkedett, majd 3 és fél százalékos pluszban stabilizálódótt. Négy éve ez volt a leghosszabb ilyen időszak a cég életében.

Megérett a piac a konszolidációra
A Carrefour két fő tulajdonosa a francia Moulin család és a brazil kiskereskedelmi mágnás, Abilio Niniz. 2021 szeptemberéig Bernard Arnault, a luxusmárkáiról ismert befektető is tulajdonos volt az áruházláncban, végül 14 év után megvált mind az 5,7 százaléknyi részvényétől 16 eurós darabáron a Financial Times értesülései szerint.

Ha az Auchan és a Carrefour valóban egyesülne, azzal Franciaország legnagyobb áruházláncát hoznák össze, de először meg kell egyezniük.

A francia kiskereskedelmi szektor szakértők szerint egyébként is megérett a konszolidációra, a német verseny jelenléte egyre szorongatóbb a szektorban az Aldi és a Lidl térnyerésével.

Az Auchan-t tulajdonló Mulliez család komoly átalakításokat végeztek a cég felsővezetésében és struktúrájában, hogy felgyorsítsák az élelmiszer-forgalmazó üzletág és a digitális szolgáltatások megerősítését. A család önmagában kevés lehet mindehhez, ezért gondolhattak az egyesülésre a Carrefourral, ami a következő négy évben hárommilliárd eurót készül költeni digitális fejlesztésekre.

Szöveg és kép: forbes.hu


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2022-01-13 08:44:59

További híreink

09:05

Zsinórban a harmadik Pixar-filmet költöztetik a Disney+-ra. Mozi kontra streaming, üzlet kontra művészet, sokadik menet.

Tovább
Cs 08:55

Nincs megállás az e-kereskedelem bővülésében.

Tovább
Sz 08:52

A covid-19 elleni vakcinákban használt mRNS-technológia terén végzett úttörő kutatásaiért, az orvostudomány radikális átalakításához való hozzájárulásáért tünteti ki a Solvay vegyipari konszern Karikó Katalint, az SZTE kutatóprofesszorát, a University of Pennsylvania adjunktusát. A 300 ezer euróval járó Science for the Future Solvay-díjat 2022. március 29-én Brüsszelben, a belga király jelenlétében adják át.

Tovább
K 10:43

A tavaly májusi adatokhoz képest szürkehályog-műtétre közel hatezerrel többen, míg csípőprotézis-operációra kétszer annyian várakoznak jelenleg.

Tovább
Sz 08:31

Az ír kormány döntése az italkereskedésekben, vegyesboltokban és az áruházakban értékesített alkoholt is érinti.

Tovább
Sz 08:29

A nagy kérdés az, zavar lehet-e az Adidas- és a Nike-termékek piacán?

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség