Több mint 100 millió forinttal járó tudományos díjat vehet át Karikó

A covid-19 elleni vakcinákban használt mRNS-technológia terén végzett úttörő kutatásaiért, az orvostudomány radikális átalakításához való hozzájárulásáért tünteti ki a Solvay vegyipari konszern Karikó Katalint, az SZTE kutatóprofesszorát, a University of Pennsylvania adjunktusát. A 300 ezer euróval járó Science for the Future Solvay-díjat 2022. március 29-én Brüsszelben, a belga király jelenlétében adják át.

   

 A Solvay egy patinás, 1863-ban alapított vegyipari csoport, amely ma már önmagát „tudományos vállalatként” határozza meg, 64 országban van jelen és 23 ezer embert foglalkoztat.

A belga cég 2022. január 18-án tette közzé, hogy Karikó Katalin kapja a belgiumi „Science for the Future Solvay”-díjat. A kétévente adományozott „Tudomány a Jövőért Solvay”-díj 300 ezer euróval (több mint 106 millió forinttal) jár együtt. A kitüntetéssel és pénzjutalommal a Solvay „olyan jelentős tudományos felfedezéseket ismer el, amelyek képesek lesznek a jövő kémiájának alakítására és az emberiség fejlődésének elősegítésére” – tudatta a társaság a Forbes.hu-val.

A szintetikusan előállított hírvivő RNS biokémiai módosítása tette lehetővé a covid-19 világjárvány megfékezésére hivatott oltóanyagok gyors kifejlesztését, előállítását (ezt a technológiát használja a Pfizer-Biontech kettős vagy a Moderna). A módszer „a jövőben más betegségek, például a rák, az influenzafertőzés, a malária vagy a HIV elleni küzdelemben is segíthet” – hangsúlyozza a Solvay közleménye.

Nobel-díjas tudósok választották ki
Inspirálónak nevezte Karikó Katalin munkásságát Ilham Kadri. A Solvay vezérigazgatója szerint a világhírű magyar biokémikus „hihetetlen elszántságával olyan jelentős előrelépést ért el az emberiség számára, amely forradalmasítani fogja számos betegség kezelését”.

Az első kémiai konferencia 100. évfordulóját is megünneplik a 2022. évi Solvay-díjjal. A 2013-ban alapított kitüntetés a céget létrehozó Ernest Solvay örökségét folytatja. Az idei győztest, Karikó Katalint, neves – köztük Nobel-díjas – tudósokból álló, független zsűri választotta ki. A „Science for the Future Solvay”-díj rangját kifejezi az is, hogy őfelsége Fülöp belga királya jelenlétében adják át 2022. március 29-én, s a brüsszeli ceremóniát élőben közvetítik a belgiumi televíziók.

Forrás: forbes.hu
Kép: forbes.hu


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2022-01-19 08:51:47

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség