Elárasztották a netet a hamis képek és videók az ukrajnai háborúról

Az Ukrajna és Oroszország közötti háború az első olyan európai háborús helyzet, amit végigkísér a közösségi média is.

   

 Azt viszont már valószínűleg mindenki tudja, hogy rengeteg álhír, megszerkesztett kép és videó kering az interneten, és nagyon nehéz kiszűrni, hogy melyik hamis, és melyik valódi. A Bellingcat táblázatba gyűjti össze, hogy milyen, az oknyomozó újságíróik szerint gyanús vizuális anyag kering az interneten a témában.


A Lakmusz tényellenőrző-portál össze is gyűjtött néhány olyan képet és videót, amely a közösségi médiában kering, de valami sántít vele kapcsolatban. Megemlít például egy állítólagos ukrán robbantás után készült felvételt, amelyről igazságügyi orvosszakértő rántotta le a leplet, vagy a lengyel támadásokról, amik meg sem történtek, vagy legalább is nem úgy, ahogy az Telegramon kering.

A Gizmodo is összegyűjtött néhány felvételt, amiről már most lehet tudni, hogy nem valódi. A portál 9 olyan videót talált, ami már nagy népszerűségre tett szert, mégis megtévesztő – az egyik például nem is valódi felvétel, hanem egy videójátékból szerkesztették.

Fontos kritikával élni a neten terjengő képekkel és videókkal szemben. A Lakmusz szerint a közösségi médiában és az orosz állami sajtóorgánumokban terjedő, megkérdőjelezhető hitelességű videók többek közt azt a célt szolgálják, hogy Ukrajnát tüntessék fel agresszív félként.

Forrás: 24.hu

Fotó: unsplash.com


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2022-02-25 09:42:27

További híreink

11:13

Egy 1999-es törvény különösen megnehezíti a temetkezési szolgáltatók helyzetét az infláció és energiaválság közepette.

Tovább
11:12

Készlethiány, alapanyaghiány, csomagolóanyag-hiány. Szegény Pilóta kekszet az ág is húzza.

Tovább
11:11

A januári ötszázalékos emelés óta a kormány már másodszor fizet inflációkövető kiegészítést a két és fél millió nyugdíjasnak. A gazdasági mutatók alapján prémium is várható, és a tizenharmadik havi nyugdíj sem marad el – hangzott el az M1 Ma este című műsorában.

Tovább
11:10

A Ryanair-nél még sosem indult ilyen erősen az ősz, a Wizz Air utasforgalma pedig 52 százalékkal nőtt éves alapon szeptemberben.

Tovább
11:09

A termosztátokat lejjebb kell állítani és a bojlereket is le kell csavarni a Nemzetközi Energiaügynökség szerint Európában a télre készülve.

Tovább
11:00

A társasházak jellemzően az alapkamat mértékével emelik a közös költség tartozásokat, ami 2000-ben volt utoljára annyira magas, mint most.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség