Minden várakozást felülmúlt az infláció, nincs, ami fékezze a drágulást, elszállt a kenyér ára

Nagyon rosszak az új inflációs statisztikák, egyelőre nincs, ami fékezze a drágulást.

2022. 10., 08:26Tovább a normál változatra Nyomtatás

 Kijött a friss, júliusi inflációs statisztika: 13,7 százalék, nagyjából 20 éves rekord. A Központi Statisztikai Hivatal friss adatsorai szerint a maginflációs ráta 16,7 százalékra gyorsult a megelőző havi 13,8-ról. Havi alapon látszik igazán súlyosnak a drágulás, az árak 2,3 százalékkal nőttek átlagosan júniushoz képest. Ez még az amúgy pesszimista elemzői várakozásokat is felülmúlta.


Egyelőre tehát a Magyar Nemzeti Bank erőteljes szigorítási ciklusa sem elég, hogy fékezze a drágulást. És a további gyorsító tételek, a rezsicsökkentés és a benzinársapka részletes kivezetése még nem is szerepelnek a júliusi statisztikában. A forint amúgy sem a legjobb sávban, a 394-es szint fölött várta az adatot, majd azonnal gyengült, amint kijöttek a számok.

A részletes adatok szerint:
Az élelmiszerek ára 27,0 százalékkal emelkedett, ezen belül a leginkább

Átlag alatti mértékben, 13,0 százalékkal nőtt az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) ára. A csokoládé, kakaó 12,7, a cukor 8,4, az étolaj 6,9 százalékkal került többe.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

A tartós fogyasztási cikkekért 14,0, ezen belül

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 11,2, ezen belül a szeszes italok 13,2 százalékkal drágultak.

A szolgáltatások díja 6,8 százalékkal emelkedett, ezen belül

forrás – forbes.hu

http://www.press24.hu/hir/55716/minden-varakozast-felulmult-az-inflacio-nincs-ami-fekezze-a-dragulast-elszallt-a-kenyer-ara/nyomtatas