Felnőttpelenka, sztómazsák, gurulós járókeret – ezeket a termékeket sem lehet már tb-támogatással kapni.

Az utóbbi időben 50 gyógyászati segédeszköz törlését kérték a támogatott körből a gyártók vagy a forgalmazók.

   

 

Mivel a forgalmazók sok gyógyászati segédeszközt nem tudnak annyiért beszerezni, mint amennyiért az állam engedélyezi a továbbadásukat, 50 terméket töröltettek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő listájáról az elmúlt hónapokban. Az Orvostechnikai Szövetség szerint emelni kellene a támogatás összegét, hogy helyreálljon az ellátás. A Belügyminisztérium az RTL Híradóval azt közölte: vizsgálják a lehetőségeket.

Deák-Olajos Éva 17 éves, gerincvelői izomsorvadással élő nevelt lányának egy felnőttpelenka-márka vált be. Kiderült, hogy ezek a pelenkák júliustól nem szerepelnek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő támogatási (NEAK) listáján.

A NEAK korábban azt közölte a Híradóval, hogy a gyártó maga kérte a törlést a támogatotti listáról. Mostanára kiderült, nemcsak ezeket a termékeket nem lehet már tb-támogatással megvenni, hanem, mint az Orvostechnikai Szövetség a napi.hu-val közölte:

3400 termékből az utóbbi időben 50 törlését kérték a támogatott körből a gyártók vagy a forgalmazók.

Ennek az az oka, hogy azon az áron, amit az állam meghatároz, nem tudják értékesíteni ezeket a termékeket. Jellemzően azért, mert a világpiacon drágábban vagy jóval drágábban tudják ezeket beszerezni, vagy olyan kicsi árréssel, amivel nem tudja biztosítani a termékek eljuttatását a betegekhez – mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a Híradónak.

Plavecz Lívia, a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó Korzett Kft. ügyvezetője elmondta, a megszokott termékek lekerülése a NEAK-listáról a kereskedőket is nehéz helyzetbe hozta.

Az egyik legnagyobb probléma, hogy sok segédeszköz hónapok óta hiánycikk.

"Vannak helyettesítő termékek. 1-2 új termék van a NEAK-listán, aminek nem tudjuk, hogy milyen a minősége, tehát hogy megfelel-e a régebben kivont termék helyettesíthetőségének” – mondta.

Az Orvostechnikai Szövetség szerint a megoldás az lenne, ha az állam többet fizetne a forgalmazóknak ezekért a termékekért. Javaslatukat elküldték a NEAK-nak és az egészségügyi államtitkárságnak is.

A Belügyminisztérium a Híradóval azt közölte, hogy vizsgálják a javaslatok indokoltságát, költségvetési forrásigényét és a forrásteremtés lehetőségét.

forrás- rtl.hu


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség