Még sokáig velünk maradhat a majomhimlő

Bár a majomhimlő eddig nem okozott világjárványt, a vírust már a múlt század ötvenes évei óta ismerjük.

   

Amikor vakcinagyártáshoz használt majmokon írták le először, és a szokásoknak megfelelően arról az állatról nevezték el, amelyben először kimutatták - mondta el Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa egy interjúban, ami a Magyar Tudományos Akadémia oldalán olvasható. Aztán az elmúlt évtizedekben a trendek nyilvánvalóvá váltak: a majomhimlő egyre több megbetegedést okozott Afrikában, és a járványok hosszabbá és nagyobb kiterjedésűvé váltak. A legutóbbi járvány 2017 óta tart Közép-Afrikában.

Kemenesi Gábor - aki egyébként munkatársaival maga is részt vesz a majomhimlővírusok laboratóriumi vizsgálatában - mint azt többek között elmondta az interjúban, majomhimlő bárkit meg tud fertőzni. A jelenlegi járvány epidemiológiai mintázata azt mutatja, hogy a vírus az MSM-közösségben találta meg a leggyorsabb terjedés lehetőségét, hiszen a szexuális együttléttel járó szoros testi kontaktus kifejezetten alkalmas a terjedéséhez.

Arról jelenleg tudományos vita folyik, hogy levegőben terjed-e a vírus, ahogy például a fertőzöttek által megérintett tárgyak szerepéről is.

"Lehet, hogy ezek is lehetnek a fertőzés forrásai, nagyon szerencsétlen esetekben, de fő fertőződési helyzet a kiütéses betegekkel létrejövő szoros testi kontaktus. A majomhimlővírus elég jól ellenáll a külső hatásoknak és a kiszáradásnak" - mondta a szakember.

Kemenesi a megbetegedés tünetei kapcsán elmondta, a kezdeti szakaszban egyáltalán nem specifikusak a tünetek, hiszen láz, izomfájdalom millióféle betegségnél előfordulhat. A kiütéses szakaszban már jóval felismerhetőbb, de ilyenkor is előfordul, hogy a beteg testén csak néhány hólyag jelenik meg, ráadásul jellemzően a fertőződés helyén, például ágyéktájékon, a genitáliákat érintve. A jelenlegi járványnál is igen változó számú, néhányszor igen kevés kiütés jelentkezik, így különösen fontos az egészségügyi tudatosság.

Mennyire komoly ez a betegség a virológus leszögezte: nem szabad tényként elfogadnunk, hogy a majomhimlő nem veszélyes, alapvetően veszélyes vírusról van szó.

Egyúttal elmondta azt is, hogy a Covidhoz hasonló, általános vakcinálásra most nincs szükség, ugyanakkor rossz hír, hogy megjelent egy új himlővírus, ami elfoglalja a fekete himlő által maga után hagyott ökológiai fülkét, és tartósan velünk marad.

"Sajnos reális esélye van, hogy talál egy Afrikán kívüli állati rezervoárt (a fertőzésre fogékony állatot, amely a saját populációjában fenntartja a vírus jelenlétét), ez megalapozná a vírus hosszú távú maradását" - véli Kemenesi Gábor.

Meghaladta a 13 ezret a fertőzöttek száma az Egyesült Államokban

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ friss tanulmánya szerint a járvány ugyan elsősorban szexuális érintkezés útján terjed, de a fertőzöttek egy része tömegrendezvényeken kapta meg a vírust. A hivatal arra hívja fel a figyelmet, hogy a majomhimlővel bárki megfertőződhet, ha másokkal közeli testi kapcsolatba kerül, akár bőrfelületek érintkezése révén. A legutóbbi adatok szerint 13 500 fölött van az igazolt fertőzöttek száma, az esetek csaknem felét Kalifornia, New York és Florida államokban regisztrálták. (MTI)

MFOR.HU


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2022-08-19 07:53:42

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség