Javított a neves nemzetközi ranglistán a Semmelweis Egyetem

A Sanghaj Ranking legfrissebb kiadásában a globális egyetemi listán a tavalyi 701–800 helyről a 601–700 közé lépett elő a Semmelweis Egyetem.

   

A ShanghaiRanking Consultancy közzétette a világegyetemek 2022-es tudományos rangsorát (ARWU). Az ARWU 2003 óta évente bemutatja a világ legjobb egyetemeit átlátható módszertan és objektív, harmadik féltől származó adatok alapján. A globális egyetemi listán a tavalyi 701–800 helyről a 601–700 közé lépett elő a Semmelweis Egyetem. A szakterületi listákon az orvostudomány, a gyógyszerészet és a fogorvostudomány terén is a legjobb 300-ba tartozik.


Kétezer-ötszáz felsőoktatási intézmény vizsgálnak a világ minden tájáról, a listára pedig a legjobb ezer kerül fel. Az egyetemnek kevéssé kedvező módszertan ellenére a Semmelweis Egyetem a tavalyi 701–800 közötti helyezéséről idén előrelépett a legjobb 700 egyetem közé. Ezzel az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel (ELTE) holtversenyben a legjobban szereplő magyar egyetemnek számít.

A Szegedi Tudományegyetem a 701-800, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 901–1000 helyen található. A rangsor első három helyezettje a Harvard University, a Stanford University és a Massachusetts Institute of Technology (MIT).

A ShanghaiRanking szakterületeket értékelő listáján a Semmelweis Egyetemnek gyógyszerészet terén sikerült bekerülnie a legjobb 300 közé. Szintén a top 300-ba tartozik az orvostudományi és fogorvostudományi listán is, míg orvosi technológia területén a 301–400 helyre rangsorolják. Ezeken a szakterületi listákon a Semmelweis a legjobban szereplő magyar egyetem. Biológiai és humánbiológiai szakterületen a 401–500 közötti helyen áll az intézmény.

A címlapfotón Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

SEMMELWEIS EGYETEM


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség