A rákhalálozások közel fele lehet saját hibánk következménye

Leginkább életmódunkban kell keresni ezeknek okát, figyeljünk oda önmagunkra

   

Dohányzás, túl magas testtömegindex és túlzott alkoholfogyasztás: ezek az okok vezetnek nagyon sok esetben daganatos betegséghez – derült ki egy friss, a Lancetben publikált kutatásból.


Cancer Patient in Hospital
A daganatos megbetegedés miatt bekövetkező halálok 44,4 százaléka megelőzhető okok következményeképp történt, az egészségben élt évekből rák miatt elvesztett idő 42 százalékát is ugyanezen okokból vesztették el a daganatos betegek – írja a CNN.

Ez az eddigi legszélesebb körű tanulmány a megelőzhető kockázati tényezőknek tulajdonítható rákos megbetegedések globális terhének meghatározására Chris Murray, a tanulmány egyik kutatója szerint. Jelenleg a rák a világ második leggyakoribb haláloka.

Három ráktípus az élen
A kutatók az Egészségügyi mérési és értékelési intézet a betegségek globális terhével foglalkozó projektjének adatait elemezték: ez globálisan gyűjt és elemez adatokat halálesetekről és fogyatékosságról. Murray és kollégái a 2010 és 2019 közötti, 204 országból származó, halálos kimenetelű rákos megbetegedésekre és rokkantságra összpontosítottak, 23 ráktípust és 34 kockázati tényezőt vizsgálva.

Eredményeik szerint 2019-ben a megelőzhető kockázatnak tulajdonítható halálesetek számát tekintve a légcső-, hörgő- és tüdőrák volt a vezető daganatos megbetegedés mind a férfiak, mind a nők esetében.

Az adatokból az is kiderült, hogy az ilyen típusú rákos halálozások száma emelkedik, 2010 és 2019 között világszerte 20,4 százalékkal nőtt. 2019-ben a megelőzhető kockázatnak tulajdonítható halálozási arányok terén Közép-Európa, Kelet-Ázsia, Észak-Amerika, Latin-Amerika déli része és Nyugat-Európa volt volt az öt vezető terület.

A dohányzás és az elhízás aggasztó
“Ezek az eredmények rávilágítanak arra, hogy a rákterhek jelentős része megelőzhető az ismert rákkockázati tényezőknek való kitettség csökkentésével, ugyanakkor arra is, hogy ez sok esetben nincs így. Ezért kell a rákkockázat csökkentésére irányuló erőfeszítéseket átfogó rákellenes stratégiákkal párosítani, amelyek magukban foglalják a korai diagnózis és a hatékony kezelés támogatására irányuló erőfeszítéseket” – írták a kutatók.

William Dahut, az Amerikai Rákellenes Társaság tudományos főmunkatársa, aki nem vett részt a kutatásban, különösen

kiemelte az elhízással kapcsolatos rákbetegségek

számának növekedését mint vizsgálandó területet.

“Az életmód-változtatás több millió megmentett életet eredményezhet. A dohányzás folyamatos hatása a rákra továbbra is problematikus” – tette hozzá. Ő is kiemelte a szűrővizsgálatokon való részvétel jelentőségét.

A szegénység is faktor lehet
A tanulmány mellett egy szerkesztőségi cikket is publikált a Lancet, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy a szegénység is hajlamosíthat ezekre a betegségekre azáltal, hogy

determinálja a rossz anyagi körülmények közt élők életstílusát.

“A rák megelőzése a módosítható kockázati tényezők felszámolásán vagy mérséklésén keresztül a legjobb reményünk a betegség jövőbeli terhének csökkentésére. Ez javítani fogja az egészséget és a jólétet, és enyhíti az emberekre gyakorolt súlyosbodó hatásokat, valamint a rákbetegséggel foglalkozó szolgálatokra és a tágabb egészségügyi ágazatra nehezedő költségvetési forrásnyomást” – írták.

forrás- inforadio.hu


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség