Rettegett vírus terjed a kispesti játszótereken, félnek az édesanyák

A kéz-láb-száj vírus egy rendkívül alattomos betegség, egész családokat dönt ágynak, mivel gyorsan fertőz. Ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy Kispesten, a játszótereken terjed.

   

Arról pletykálnak a kisgyerekes Facebook-közösségekben, hogy a kispesti játszótereken komoly gondok vannak:

sokan viszik ki ugyanis a gyermekeiket taknyosan, hurutos köhögéssel, de akár feltűnő kiütésekkel is, aminek köszönhetően újfent felütötte a fejét egy nagyon gyorsan terjedő betegség, az úgynevezett kéz-láb-száj vírus.


A közösségi oldalakon az anyák egymást figyelmeztetik a történtekkel kapcsolatban, azt írták többen, már nem mernek kimenni a Kós Károly téri, a Vizes, de kisebbekre sem, mint például Klapka-Irányi utca közötti játszótér. Volt, aki mire észrevette, hogy a gyermeke egy rendkívül betegnek látszó másik gyerekkel játszik, már késő is volt, és napokon belül az ő gyermeke is kiütésekkel küzdött, amiről kiderült, kéz-láb-száj betegség.

Már a felnőttekre is veszélyes

Bár a betegség enyhébb válfaja viszonylag ártalmatlan, és gyorsan múló gyerekbetegségnek számítana, az utóbbi években azonban egy jóval erősebb változata kezdett felbukkanni. Eszerint jelentkezhet két évnél fiatalabb csecsemőknél, de akár iskolások és a felnőttek is elkaphatják. A lefolyása is jóval rosszabb, magas lázzal kezdődhet, ami 3 napnál tovább tart, gyakori a fejfájás is. Emellett kiütések jelenhetnek meg a kéz- és lábujjakon, tenyéren, arcon, de a szájban, nyelven is, amik hamar hólyagossá alakulnak. Ha pedig nincs szerencséje a betegnek, két-három héttel az első tünetek megjelenése után a tenyéren és talpon hámlás alakulhat ki, négy-hat hét múlva pedig a körmök berepedhetnek, és akár le is eshetnek. A legsúlyosabb esetekben pedig előfordulhatnak olyan szövődmények is, igaz, extrém ritkán, mint agyhártyagyulladás, vagy idegbénulás is.

Fertőtlenítés segíthet

Úgy tudjuk, legalább 5 család érintett, ahol nemcsak a gyerekek, de a szülők is megfertőződtek. A fertőzések tényét az Önkormányzatnak is jelezték szülők, így megkerestük a XIX. kerületi hivatalt, mert napok óta „nem történt semmilyen intézkedés” az anyaközösségek szerint. A Polgármesteri Hivatal Sajtóosztályától megtudtuk, a játszóterekről sem a Közpark, sem az Önkormányzat nem kapott jelzést ilyen ügyben.

– A „vizes” játszótér üzemeltetése szigorú szabályok mellett történik. A vízhálózat fertőtlenítését erre szakosodott cég hetente elvégzi.

Az említett többi játszóteret illetően a homokozók szokásos, tervezett fertőtlenítése a napokban megtörtént, úgy, mint a kerület összes többi játszóterén

– tették hozzá.

forrás – borsonline.hu


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség