Jövőre már tíz nap lehet az apaszabadság

Várhatóan jövő januártól emelkedhet a jelenlegi ötről, tíz napra az apáknak, a gyermekük születése után járó pótszabadsága.

   

Ezt az Európai Unió, 2019-ben elfogadott irányelve teszi lehetővé, amit a tagállamoknak 2022. augusztusáig kellett átültetniük a saját jogrendszerükbe.


Magyarországon azért késik az uniós irányelv harmonizálása, mert ehhez módosítani kell a munka törvénykönyvét – írja a vg.hu. A cikk azt is megemlíti, hogy erről már az őszi ülésszakon dönthet a parlament. A portál a Technológiai és Ipari Minisztériumtól pedig azt az értesülést szerezte, hogy jelenleg már zajlik az irányelv átültetésével kapcsolatos előkészítő munka.

A netes újság szerint a jogharmonizáció más tagállamokban is késik, részben a normaszöveg elfogadása, részben pedig a nyári szabadságok és a törvénykezési szünetek miatt.

Az online gazdasági lap úgy értesült, hogy amennyiben az Országgyűlés novemberben módosítja a munka törvénykönyvét, akkor már januártól 10 napra bővülhet az apaszabadság ideje.

Az uniós irányelv értelmében a tagállamok feladata meghatározni, hogy az apasági szabadság egy részét igénybe lehet-e venni már a gyermek születése előtt, vagy csak a gyermek megszületését követően. Viszont a pótszabadságot mindenképpen ki kell adni, függetlenül attól, mióta dolgozik az apa az adott munkahelyen, továbbá az sem számít, hogy a szülők összeházasodtak-e, vagy sem.

Arról viszont már a magyar jogalkotóknak kell dönteniük, hogy milyen határidővel adható ki a tíz nap a gyermek megszületését követően. A jelenlegi szabályozása szerint legkésőbb a születéstől számított második hónap végéig ki kell adni az apaszabadságot.

Abban az estben, ha ikergyermekek születnek, az ötnapos szabadság helyett hét nap jár az édesapáknak – írja a vg.hu.

A portál egyébként arról is beszámol, hogy egy korábbi felmérés szerint a megkérdezettek nagy többsége fontosnak tartja az apák rendkívüli szabadságolását. Ez különösen igaz a gyermek születése utáni hetekre, amikor a közös gondoskodásnak nemcsak az édesanya, hanem az apa és az újszülött számára is kiemelkedő szerepe van a család lelki és pszichés fejlődése szempontjából, ráadásul az édesapa hasznos támaszt nyújthat az édesanyának az újszülött, illetve a háztartás körüli teendőkben.

Az apaszabadság fontosságát jelzi, hogy az uniós irányelv normaszövegéről várhatóan szó lesz a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) közelgő ülésén is – olvashatjuk a vg.hu cikkében.

forrás – infostart.hu


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2022-08-24 09:07:21

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség