Ez az új vérteszt rengeteg rákos halálesetet akadályozhat meg

Egy innovatív, a brit állami egészségügy által kidolgozott teszt alapján a rákos halálozások mintegy tíz százaléka megelőzhető lenne. A Galleri-teszt célja több mint ötven rákfajta kimutatása még a tünetek megjelenése előtt.

   

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) által tesztelt ötven év felettiek vérvizsgálatával akár minden tizedik rákos haláleset megelőzhető lenne az Egyesült Királyságban – írja a Daily Mail.


Az NHS a világon elsőként alkalmazza a tesztet, amelynek célja több mint ötven rákfajta kimutatása még a tünetek megjelenése előtt. Részletes eredmények ugyan még nincsenek, a kutatók viszont bizakodók, szerintük óriási lehetőségek rejlenek az innovációban. A modellezés alapján úgy vélik, hogy a „Szent Grál-teszttel” a rákos halálozások mintegy tíz százalékát lehetne megelőzni. Az Egyesült Királyságban évente mintegy 167 ezren, naponta 460-an halnak meg rákos megbetegedésben.

HA A TESZT BEVÁLIK, ÉS ELINDUL AZ ALKALMAZÁSA, AKÁR 16 EZER ÉRINTETT EMBER ÉLETÉT IS MEGMENTHETI ÉVENTE.

A tesztelésbe 140 ezer önkéntest vontak be, közülük több száz embert már most beutalnak különböző vizsgálatokra vagy kolonoszkópiára eredményeik alapján. A beutaltak fele rákos beteg lehet. Ha a kísérlet sikeresnek bizonyul,

2024-BEN MÁR EGYMILLIÓ EMBERRE KITERJESZTIK A TESZTET, KÉSŐBB PEDIG AKÁR ORSZÁGSZERTE IS BEVEZETHETIK.

Ha a teszt az Egyesült Királyságban mindenhol elérhető lenne, és körülbelül 18 millió, 50 és 79 év közötti felnőtt számára biztosított lenne, évente mintegy 130 ezer tünetmentes ember kaphatna rákszűrési beutalót, feltételezve, hogy százból egy teszt pozitív lesz, ahogy a kutatók várják.

A brit kutatók szerint az amerikai Grail cég ráktesztje fordulópontot jelenthet az NHS vezetésével a betegséggel kapcsolatban. Jelenleg közel hárommillió sürgős rákos beutalót igényelnek évente, így a teszt körülbelül öt százalékkal növelné a beutalók számát.

Az NHS a Covid-időszak után daganatos betegségekkel kapcsolatos problémákkal küzd. Az augusztusban kiszivárgott adatok szerint több mint tízezer ember vár kezelésre három hónappal azután, hogy rákgyanús beutalójukat megkapták. A szakemberek abban reménykednek, hogy ez a helyzet megváltozik, mire a tesztet kidolgozzák.

Ez a vérvizsgálat rendkívüli mértékben képes csökkenteni a rákban elhunyt emberek számát

– mondta Peter Sasieni professzor, a londoni King’s College egyik vezető kutatója.

Ha az NHS bevezeti a tesztet, az orvosok rövid távú munkaterhelése értelemszerűen megnő majd a rák miatti beutalások valamivel magasabb száma miatt.

Sasieni szerint hosszabb távon azonban az NHS-nek is takarékosságra és megfontoltabb, átgondoltabb működésre, kezelési eljárásokra kell törekednie, például csökkenteni kellene a kemoterápia szükségességét, és az előrehaladott rákos megbetegedések esetén a drága gyógyszerek alkalmazását is.

A GALLERI-TESZTNEK NEVEZETT VÉRVIZSGÁLAT A RÁKHOZ KÖTŐDŐ DNS-TÖREDÉKEKET VESZI FEL, AMELYEK A VÉRBE KERÜLNEK, ÉS UTALHATNAK ARRA, HOGY MELYIK TESTRÉSZBŐL SZÁRMAZNAK. A TESZT FORRADALMASÍTJA A RÁK KIMUTATÁSÁNAK MÓDJÁT, MIVEL A LEGTÖBB BETEGET JELENLEG CSAK A TÜNETEK KIALAKULÁSA UTÁN DIAGNOSZTIZÁLJÁK.

Az majd csak az NHS vizsgálati eredményeinek közzététele és kielemzése után derülhet ki, hogy a teszttel valóban megelőzhetik-e az összes rákos haláleset tíz százalékát, ahogy a kutatók jelezték. A teszt azonban reményt ad a nehezen kimutatható rákos megbetegedések, például a petefészek- és hasnyálmirigyrák esetében, amelyeket legtöbbször túl későn észlelnek.

A tesztelésen 50 és 77 év közötti emberek vettek részt. Azokat, akiknek a vérében rák jelét mutatták ki, egy kéthetes vizsgálatra utalták, amely várhatóan akkor lesz érvényes, ha a vérvizsgálatot rutinszerűen felajánlják számukra. A kutatók egyelőre nem árulják el, hogy az NHS-vizsgálat során a kórházba utaltak hány százalékáról derült ki, hogy rákos, de korábbi tanulmányok szerint ez akár harminc-hetven százalék is lehet.

Csak összehasonlításképpen: az emlő- vagy bélrákszűrést követően kórházba utalt emberek kevesebb mint tíz százaléka lesz ténylegesen rákos. Az NHS-vizsgálatban részt vevő betegek felének nem vizsgálták meg a vérmintáját.

AZ ELŐREHALADOTT RÁKOS MEGBETEGEDÉSEK ARÁNYÁT ÖSSZEHASONLÍTJÁK A TESZTEN ÁTESETTEKÉVEL. HA EZ LÉNYEGESEN MAGASABB, AZ AZT SUGALLJA, HOGY A TESZT MEGAKADÁLYOZTA, HOGY AZ EMBEREK SZERVEZETÉBEN ELŐREHALADOTT RÁK ALAKULJON KI.

Az Egyesült Királyságban a rákvérvizsgálatra 130 ezer beutalót lehetne biztosítani, ha az érintett, 50 és 79 év közötti emberek hetven százaléka elfogadná az ajánlást.

A teszt első eredményeit várhatóan 2024-ben osztják meg a brit állami egészségügyi szolgálattal.

Rose Gray, a Cancer Research UK munkatársa a következőket mondta:

Az ehhez hasonló kutatások kulcsfontosságúak a késői stádiumú rákos megbetegedések elleni fellépésben, és több beteg számára biztosítják a kedvező eredmény esélyét.

A korona sztárja szerint a Galleri-teszt új reményt ad
Olivia Williams színésznő négyévnyi gyötrődés után tudta meg, hogy a nála jelentkező tünetek egy nagyon ritka hasnyálmirigyrák következményei. A korona című sorozat és Az apa című film szereplője három kontinensen összesen tíz orvosnál járt, miközben különböző filmeket forgatott, de egyik szakember sem vette észre, hogy a hasnyálmirigyében két gyufásdoboz-méretű daganat van.

A brit sztár – aki Camilla Parker Bowles szerepében tűnik fel A korona 5. évadától – a Galleri-teszt egyik legnagyobb támogatójává és népszerűsítőjévé vált. Kiemelte, hogy a teszt észleli a hasnyálmirigyrák korai jeleit is, még mielőtt a tünetek megjelennének. Olivia Williams, a hasnyálmirigyrák brit nagykövete felépült a betegségből, amely kevésbé halálos, mint a leggyakoribb típusok. A színésznőnek eltávolították a fél hasnyálmirigyét, a lépét és az epehólyagját. Jelenleg tablettákat kell szednie, hogy meg tudja emészteni az ételt.

Sejtettem, hogy valami nincs rendben velem, de nem voltam biztos benne. Ez a teszt véget vet sok bizonytalanságnak, ez Isten ajándéka. Meg fogja akadályozni azt a bizonyos második, sokszor akár végzetes csapást, amelyet oly sokan elszenvedünk: hogy nemcsak rákod van, hanem már el is terjedt

– osztotta meg tapasztalatait Olivia Williams.

forrás – index.hu


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség