Sürgősen rendezni kell a kórházak adósságát az OSZ szerint

Kormányzati intézkedést vár a kórházak adósságrendezése érdekében az Orvostechnikai Szövetség.

   

 Mihamarabbi kormányzati intézkedéseket vár az egészségügyi intézmények lejárt adósságállományának rendezése érdekében az Orvostechnikai Szövetség (OSZ).


Az OSZ csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében úgy értékelte, hogy Magyarország gazdasági teljesítménye lehetővé tenné, az egészségügyi intézmények finanszírozási hiányosságai, valamint várható költségnövekedései pedig szükségessé is teszik a mihamarabbi adósságrendezést.

A Magyar Államkincstár által közzétett adatok szerint a fekvőbeteg-ellátást végző magyarországi egészségügyi intézmények összes lejárt adóssága július végén meghaladta a 29 milliárd forintot. A négy orvosegyetem lejárt tartozásállományával együtt ez az összeg 35 milliárd forint – ismertették.

Azt írták: az intézményrendszer ezt az adósságot úgy halmozta fel, hogy egyrészt az idei évi teljesítménye jelentősen elmarad a 2019. évitől, másrészt a koronavírus-járvány idén már lényegesen kisebb terhelést jelentett az ellátórendszernek, mint az előző két évben.

Eközben a Központi Statisztikai Hivatal 6,5 százalékos GDP-növekedést mutatott ki 2022 második negyedévére. “A Pénzügyminisztérium adatai szerint ezzel a növekedéssel hazánk dobogós az Európai Unióban” – emelte ki a szövetség.

Mindezek alapján az Orvostechnikai Szövetség azt kéri, hogy a kormány mihamarabb intézkedjen az egészségügyi intézmények lejárt adósságállománynak rendezéséről. Azért is, mert az év hátralévő részében a kórházakat extrém módon fogja terhelni az energiaárak emelkedése, amelynek finanszírozásához jelenleg nem rendelkeznek forrással – emelték ki, hangsúlyozva: továbbra is szükségesnek tartják, hogy a kormány részéről megszülessenek azok a finanszírozási döntések, amelyek révén meg lehet akadályozni a kórházi adósságok keletkezését.

forrás – weborvos.hu


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség