Már most elképesztő, mennyivel tartoznak a kórházak – ősszel lépnie kellene a kormánynak

Nyáron az egészségügyben nem sok minden történik, jellemzően csak sürgősségi ellátás, a kórházak tartozása így is egyetlen hónap alatt 4 milliárddal nőtt, őszre a beszállítóknak már 50 milliárddal is tartozhatnak.

   

Közel 4000 olyan kórházi beszállító van, amelyek a járó- és fekvőbetegellátás számára biztosítják az orvosi eszközöket, műtéti felszereléseket. A Magyar Államkincstár adatai szerint csak júniusról júliusra, egyetlen hónap alatt hízott a kórházak adóssága 29 milliárdra az irányukba. A közel négymilliárdos növekmény azért is brutális, mert nyáron kevés a tervezett műtét a szabadságolások miatt, leginkább sürgősségi ellátás zajlik ilyenkor. A négy nagy orvosegyetem lejárt számláival együtt mág brutálisabb a tartozás: már eléri a 35 milliárd forintot is.


Rásky László, az Orvostechnika Szövetség főtitkára azt mondta a Napi.hu-nak, hogy lenne megoldás erre a helyzetre. Az egészségügyben évek óta bevett szokás, hogy a kórházi eszközbeszállítókat év végén egy úgynevezett kórházkonszolidáció keretében fizetik ki. Ehelyett kellene átállni a negyedéves kifizetésre.

A bizonytalanság miatt ugyanis a beszállítók versenyképessége is sérül: nehezebben tudnak fejleszteni és innoválni, ami ezen a területen nagyon fontos.

A szakember szerint a tartozás tavaly ilyenkor ugyan magasabb volt (46 milliárd), de akkor több volt a covidos eset is, vagyis jobban pörgött az ellátás, mint idén nyáron.

A kórházak össztartozása így is elérheti november végére az 50 milliárdos szintet.

Már a nyári növekményben is erősen bejátszott az infláció, hiszen a szolgáltatások ára is jelentősen emelkedik.

Éppen ezért mihamarabbi adósságrendezést sürget az Orvostechnikai Szövetség (OSZ). Rásky László felhívta a figyelmet arra, hogy az ország gazdasági teljesítménye lehetővé, az egészségügyi intézmények finanszírozási hiányosságai a várható költségnövekedések pedig szükségessé teszik, hogy már ősszel rendezzék a kifizetetlen számlákat.

Fotó: Sebestyén László

forrás – forbes.hu

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség