Életmentő tanácsok, ha anafilaxiája van a gyereknek

Mindig a mentő legyen az első, amit az oktatási intézmény értesít, ha egy gyermek táplálékallergiája miatt rosszul lesz – hívta fel a figyelmet a dietetikus. Az allergiát az intézmények már a beiratkozáskor feljegyzik, de a szülőknek tanévkezdéskor érdemes ismét tájékoztatniuk a pedagógusokat.

   

 Míg a táplálékallergia felnőttek egy százalékánál okoz nehézséget, addig a betegség itthon a gyerekek 5-8 százalékát érinti. Gyakrabban fordul elő olyankor, ha általában az allergia jelen van a családban. Az allergia csecsemőkorban ekcémával kezdődik, az ételallergia kisdedkorban jelenik meg, leggyakrabban a tej, a tojás és a szója váltja ki, és csak negyedikként említhető a földimogyoró – ismertette Pálfi Erzsébet dietetikus. Hároméves kor fölött viszont már az olajos magvak, búzafélék, gabonák is „becsatlakozhatnak”. Bár jellemzően a földimogyoró az, ami anafilaxiás sokkot okozhat, másra is kialakulhat – jegyezte meg.


A szakember elmondása alapján az oktatási intézmények már beiratkozáskor kérnek információt arról, allergiás-e a gyermek valamire, a közétkeztetőnek pedig jogszabályban előírt kötelessége, hogy a megfelelő menüt adja az érintett diáknak. Vagyis

ha a szülő benyújtja az igazolt allergiáról szóló szakorvosi véleményt az élelmezésvezetőnek, akkor biztosítania kell a szükséges diétát a gyereknek – bölcsődétől egészen az iskoláskor végééig.

Pálfi Erzsébet szerint nagyon fontos, hogy a szülő megtanítsa a gyermeknek, mit ehet és mit nem, valamint hogy ne fogadjon el olyan ételt, aminek nem ismeri az összetevőit. Baj esetén az is fontos, hogy azonnal szóljon egy felnőttnek, hiszen a gyermekek sokszor hamarabb érzik az allergiás tüneteket, mint ahogy azok a kívülállók számára nyilvánvalóvá válnának.

A legnagyobb probléma az anafilaxiás sokkal járó tünettel van. Ilyen esetekre a gyereknél kell hogy legyen Epipen, amit tudnia is kell használni – emelte ki a dietetikus, hozzátéve: ha kisgyermekről van szó, akkor a gondozó intézményben kell lennie életmentő injekciónak. Azt is kiemelte, hogy a tragikus kimenetelű helyzetek leginkább azért alakulnak ki, mert megfeledkezünk a legfontosabbról: azonnal hívjuk a mentőket.

„Ha tudjuk, hogy allergiás a gyerek, anafilaxiája van, rosszul lesz, akkor azonnal mentőt kell hívni” – emelte ki újfent a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége tudományos bizottságának elnöke, aki szerint egy allergiás tünet esetén minden perc számít, és nem szabad vesztegetni az időt.

Nyitókép: Jupiterimages/Getty Images

forrás – infostart.hu

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség