Merkely Béla: Gyakorlatilag minden oltatlan el fogja kapni a koronavírust

A Semmelweis Egyetem rektora úgy látja, a negyedik hullám járványgörbéje teljesen máshogy fog kinézni, mint a korábbiak.

   

A koronavírus-járvány negyedik hulláma itthon minden bizonnyal kevésbé terheli majd meg az egészségügyi ellátórendszert, mint az előző kettő – mondta az InfoRádió érdeklődésére Merkely Béla az Infostart beszámolója szerint.


„Nem egy második-harmadik hullám típusú görbét fogunk látni, hanem egy elnyújtott, laposan emelkedő görbét” – fogalmazott a szakember, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a delta vírusvariáns rendkívül fertőzőképes, és meg fogja találni azokat, akik nincsenek beoltva.Merkely Béla szerint az átoltottság és átfertőzöttség mértéke relatíve magas, de nyájimmunitás nem érhető el, vagyis „gyakorlatilag minden oltatlan el fogja kapni ezt a betegséget”.

Arról, hogy a harmadik oltást hogyan érdemes időzíteni, azt mondta: a második oltástól számított hat hónap múlva érdemes azt beadni az időseknek és krónikus betegségben szenvedőknek. „Természetesen a vírus változhat, ezért ezek a szabályok is módosulhatnak” – jegyezte meg.

A Semmelweis Egyetem rektora arról is beszélt, hogy Romániában elsősorban az átoltottak alacsony száma áll a járvány robbanásszerű terjedése mögött, azokba az országokba ugyanakkor biztonságosan utazhatunk, ahol folyamatosan csökkennek a napi esetszámok. Azt javasolja: olyan országokba semmiképpen ne utazzunk, ahol új vírusvariáns ütötte fel a fejét.

forrás – szeretlekmagyarorszag.hu

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség