PwC: megtörhet a magánegészségügy növekedése

Három év alatt 20 százalékos volt az áremelkedés, de most az infláció és a költségek növekedése miatt még drágábbak lehetnek a szolgáltatások a szektorban – derül ki a cég felméréséből.

   

 A koronavírus-járvány első hónapjai megtorpanást hoztak, ezután azonban a járvány már nem gátló tényezője, hanem katalizátora lett a magán-egészségügyi szektor bővülésének. A magánszolgáltatók páciensei körében az állami ellátástól elpártolva új társadalmi réteg jelent meg – mondta a PwC Magyarország egészségügyi tanácsadó munkacsoportjának vezetője.


“Amikor a közfinanszírozott ellátás a veszélyhelyzeti felkészüléssel és a pandémia elleni harccal volt elfoglalva, akkor megjelentek új páciensrétegek is magán-egészségügyi szolgáltatóknál. Ez azt jelenti, hogy a kezdeti bevételkiesésük az a későbbi időszakokban megtérült, és magasabb árbevételt generáltak a pandémiát követő időszakban, mint előtte jellemző volt” – mondta Remete Gergő, de hozzátette, az emelkedő infláció, valamint a szabályozási környezet korrekciója viszont előbb-utóbb megtörheti ezt a meredek növekedési trendet.

Mint kiemelte,

az egészségügy humánerőforrás-centrikus, emiatt egyértelmű harc folyik a magán és az állami szektor között a dolgozókért, amit a szabályozás még ki is élezett.

“Az egészségügyi szolgálati jogviszony szabályozása együtt járt egy béremeléssel, ez kiélezte a harcot a bérek tekintetében a két szektor között, és a magánegészségügy, hogy meg tudja tartani humán erőforrásait, folyamatos emelésre kényszerült. A bérek emelése viszont beépül az árba, és mint minden szektorban manapság az országban az infláció is érezteti hatását. Ezek mind-mind a szolgáltatások áraiba épülnek be” – mondta Remete Gergő.

A PwC összehasonlította az árakat is két és fél évre visszamenőleg a magánegészségügyben: 2019-től 2022 nyaráig 20 százalékos átlagos áremelkedést figyeltek meg. Ez azt jelenti, hogy három éve még 20 ezer forint körül alakult egy konzultáció átlagos díja a magánszektorban, szemben a 2022-es 30 ezer forinttal, de az áremelkedés a PwC szerint itt még nem fog megállni.

Nyitókép: Tashi-Delek/Getty Images

forrás – infostart.hu

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

11:13

Egy 1999-es törvény különösen megnehezíti a temetkezési szolgáltatók helyzetét az infláció és energiaválság közepette.

Tovább
11:12

Készlethiány, alapanyaghiány, csomagolóanyag-hiány. Szegény Pilóta kekszet az ág is húzza.

Tovább
11:11

A januári ötszázalékos emelés óta a kormány már másodszor fizet inflációkövető kiegészítést a két és fél millió nyugdíjasnak. A gazdasági mutatók alapján prémium is várható, és a tizenharmadik havi nyugdíj sem marad el – hangzott el az M1 Ma este című műsorában.

Tovább
11:10

A Ryanair-nél még sosem indult ilyen erősen az ősz, a Wizz Air utasforgalma pedig 52 százalékkal nőtt éves alapon szeptemberben.

Tovább
11:09

A termosztátokat lejjebb kell állítani és a bojlereket is le kell csavarni a Nemzetközi Energiaügynökség szerint Európában a télre készülve.

Tovább
11:00

A társasházak jellemzően az alapkamat mértékével emelik a közös költség tartozásokat, ami 2000-ben volt utoljára annyira magas, mint most.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség