Európa újabb járványhullámra készül

Bár a járványügyi adatok komolyabb aggodalomra jelenleg nem adnak okot, a koronavírus nem tűnt el, Európa pedig az őszi–téli hónapokban újabb Covid-hullámmal nézhet szembe.

   

 Az Egészségügyi Világszervezet, valamint a járványügyi szakemberek is az oltások – köztük a Pfizer és a Moderna által gyártott új, kétkomponensű emlékeztető vakcinák – beadását javasolják, az uniós szervek pedig az oltási kampányok mielőbbi megkezdését szorgalmazzák. A felnőttek mellett a gyermekek immunizálásáról sem szabad megfeledkezni, a védőoltások beadása ötéves kor fölött engedélyezett.


Miként szerte a világon, jelenleg Magyarországon is a fertőzések jelentős részét az omikron vírusvariáns, illetve annak BA.4 és BA.5 alvariánsa okozza. Az omikron két alváltozata – bár a korábbiakhoz képest sokkal enyhébb tünetekkel jár – megfertőzheti azokat is, akik az oltások által védettséget szereztek vagy korábban már átestek a betegségen. Az új variánsok ugyanis képesek kikerülni a korábbi fertőzés vagy a védőoltások által kiváltott védettséget.

Kétkomponensű vakcinák érkeznek

A vírus változékonyságára reagálva a Pfizer és a Moderna is új típusú, az eredeti vuhani vírustörzs és az omikron BA.1 alvariáns ellen is hatásos oltóanyagokat fejlesztett ki, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szeptember 1-jén hagyott jóvá. A két gyógyszergyártó emellett a BA.4 és a BA.5 alváltozatok ellen is védőoltásokat gyártott, amelyek vizsgálatát augusztus 9-én az EMA is megkezdte, így a következő hetekben ezekről a vakcinákról is döntés születhet.

A szeptember 1-jén megtartott ülésen Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos kiemelte, hogy az Európai Bizottság gyorsított eljárásban fogja engedélyezni az új oltások forgalomba hozatalát, hogy a lehető leggyorsabban biztosítsa a hozzáférést az unióban, továbbá felszólította a tagállamokat, hogy minél előbb indítsák el őszi oltási kampányaikat.

Az első szállítmányokkal még csak néhány százezer, Pfizer és Moderna által gyártott adag oltóanyag érkezik Magyarországra, nagyobb mennyiség januárra várható. Az Origó információi szerint az uniós vakcinabeszerzés részeként Magyarország az eddig hazánkba érkezett vakcinákon felül összesen 9,5 millió adag, az omikron variáns­ra kifejlesztett Pfizer-vakcinát rendelt. Ebből várhatóan még idén újabb hárommillió adag, 2023-ra pedig 6,5 millió adag – ebből 1,5 millió a gyermekek oltásához való – Pfizer-vakcina érkezhet hazánkba. Az uniós tagállamok közül rövidesen Németországba is megérkezhetnek az új készítmények, a Pfizer–BioNTech-oltóanyagból szeptember 5-től kedve két hét alatt nagyjából tízmillió adagból, a Moderna-féle vakcinából pedig egy 2,38 millió adagból álló szállítmányt várnak.

A Covid nem tűnt el

Angliában – miután a helyi gyógyszerhatóság a világon elsőként engedélyezte a Moderna, később pedig a Pfizer új vakcináját a felnőttek számára – már kezdetét vette az oltási kampány, ahol a beadandó vakcinák között szerepelnek a kétkomponensű oltóanyagok is. Az új oltásokat elsőként az idősotthonok lakói és gondozói kapták meg, akiket az ötven évnél idősebbekre, valamint az egészségügyi kockázati csoportokba tartozók immunizálása követ. Az új oltások tömeges alkalmazása hamarosan Skóciában, Walesben és Észak-Írországban is megkezdődik.

A szakemberek ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki az oltási kampány eredményessége miatt, mondván, az olyan jellegű üzenetek, miszerint a Covidnak vége, veszélybe sodorják a program sikerességét, így az oltásra jogosultak közül sokan nem fogják igényelni a vakcinákat.

Egy, a The Guardiannak nyilatkozó nyugat-londoni háziorvos szerint az első két dózishoz képest ezeket az oltóanyagokat immár sokkal kevesebben fogják felvenni, a páciensei ugyanis azt mondják, már eleget kaptak a koronavírus elleni vakcinákból. Egy másik megszólaló szerint az is problémát okoz, hogy a tömeges tesztelést megszüntették, így széles körben az a felfogás él, hogy a koronavírus-járvány már a múlté. A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a világjárvány nem múlt el, az omikron variáns pedig komoly kockázatot jelent az oltatlanok számára. Az emlékeztető oltások felvétele – ami az elhalálozás mellett a betegség súlyos lefolyása ellen is védelmet nyújt – az immunizáltak számára szintén komoly jelentőségű, a korábban megszerzett immunitás ugyanis az idő múlásával elhalványul.

Egy, a napokban megrendezett sajtóeseményen az oltakozás fontosságát hangsúlyozta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója is. Tedrosz Adhanom Ghebrejeszusz szintén felhívta a figyelmet, hogy a pandémia nem ért véget, ráadásul a közelgő tél beköszöntével és egy veszélyesebb, új vírusváltozat megjelenésével a kórházban kezeltek és a halálos áldozatok száma is emelkedhet.

A főigazgató továbbá aggodalmát fejezte ki, amiért még a fejlett országokban is túl alacsony az átoltottak aránya, és megjegyezte azt is, hogy az egészségügyi dolgozóknak a harminc, az idős polgároknak pedig a húsz százaléka továbbra sem kapott védőoltást.

Szavai szerint ezek az oltási hiányosságok mindenki számára kockázatot jelentenek, ezért is fontos, hogy mindenki éljen az alapoltások és az emlékeztető oltások lehetőségével. A WHO vezetőjéhez hasonlóan az Euró­pai Gyógyszerügynökség is megismételte, hogy a koronavírus-járvány immár kétéves tapasztalatai azt mutatják, hogy az Európai Unió idén ősszel és télen a járvány újabb hullámával nézhet szembe. Az uniós ügynökség ezért arra biztatta a tagállamokat, hogy fokozzák egészségügyi rendszereik felkészítését.

A gyermekek beoltása is ajánlott

Bár a járványügyi adatok komolyabb aggodalomra jelenleg nem adnak okot, több virológus is úgy véli, hogy idén ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámával nézhetünk szembe Magyarországon is. Rusvai Miklós szerint a járványtani adatok alapján túl vagyunk a „nyári Covid” okozta emelkedett esetszámon, ezt az időszakot pedig maximum csak egy járványhullámocskának lehet nevezni. Az iskolakezdés és a munkahelyekre való tömeges visszatérés azonban nagy valószínűséggel közrejátszik majd egy újabb járványhullám elindításában. Ezek a rizikótényezők viszont feltehetően csak néhány hetes késéssel fogják elindítani az őszi járványhullámot, amelynek felfutása és magassága sok egyéb tényezőtől, elsősorban az időjárástól, a gazdasági helyzettől – ami a lakosság mobilitását is befolyásolhatja – és a tömegeket megmozgató események nagyságától, gyakoriságától függ.

A koronavírus-sajtóközpont tájékoztatása szerint mivel Magyarországon a járvány jelenleg mérsékelten zajlik, és a fertőzöttek, valamint az elmúlt hetekhez képest a betegek száma is csökken, a korlátozó intézkedés bevezetését a kormány nem tartja szükségesnek. Ennek megfelelően a 2022–2023-as tanév is hagyományos módon, jelenléti oktatással kezdődött el.

Kérdésünkre kiemelték: továbbra is fontos a higiéniai szabályok betartása, az intézményekben előforduló megbetegedések esetén a háziorvosok, járványügyi szakemberek utasításainak követése. A sajtóközpont emlékeztetett, hogy a koronavírus elleni vakcina már ötéves kor felett engedélyezett, ezért arra kérik a szülőket, hogy igényeljék a védőoltást gyermekeik részére is. A 12–17 éves korosztály számára pedig az első megerősítő, harmadik oltás is felvehető.

Borítókép: A szakemberek a kétkomponensű emlékeztető vakcinák felvételét javasolják (Fotó: Havran Zoltán)

forrás – magyarnemzet.hu

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség