Szívhangrendelet – Állásfoglalást adott ki a Magyar Orvosi Kamara

Az új szabály az orvosok szerint a meglévő protokollt érdemben csak adminisztratívan módosítja: eddig is szükséges volt a magzat életjeleiről meggyőződni, arról a terhes anyát tájékoztatni.

   

A Magyar Orvosi Kamara elnökségének véleménye szerint – a szerdán kiadott közlemény alapján – az, hogy a művi terhességmegszakítással kapcsolatos új szabályozás nem ellentétes a MOK érvényes etikai kódexével és annak alapelvével, mert – mint az írás fogalmaz –

“orvosként célunk minden emberi élet védelme”.


Az új szabály az orvosok szerint a meglévő protokollt érdemben csak adminisztratívan módosítja: eddig is szükséges volt a magzat életjeleiről meggyőződni, arról a terhes anyát tájékoztatni.

“Az abortusz és a magzati élet védelme, a női méltóság és önrendelkezés fontossága összetett, bonyolult társadalmi, filozófiai kérdés, melynek leegyszerűsítése és politikai térbe emelése csak árt minden érintettnek” – fogalmaz a közlés.

Ezért sajnálják, hogy

az új szabály megjelenését társadalmi vita, szakmai egyeztetés ezúttal sem előzte meg.

“A MOK nyitott egy meginduló párbeszédben az orvosi és orvos-etikai szempontok képviseletére. Ugyanakkor – nem csökkentve a kérdés jelentőségét – ismét jelezni kívánjuk, hogy az egészségügy számos egyéb területe igényel azonnali figyelmet és mielőbbi beavatkozást” – zárul a közlés.

Ismert, az egészségügyet felügyelő Belügyminisztérium rendelete szerint a magzati szívhang kismamának megmutatásának meg kell előznie az abortusz elvégzését.

Nyitókép: Pixabay.com

forrás – infostart.hu

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

11:13

Egy 1999-es törvény különösen megnehezíti a temetkezési szolgáltatók helyzetét az infláció és energiaválság közepette.

Tovább
11:12

Készlethiány, alapanyaghiány, csomagolóanyag-hiány. Szegény Pilóta kekszet az ág is húzza.

Tovább
11:11

A januári ötszázalékos emelés óta a kormány már másodszor fizet inflációkövető kiegészítést a két és fél millió nyugdíjasnak. A gazdasági mutatók alapján prémium is várható, és a tizenharmadik havi nyugdíj sem marad el – hangzott el az M1 Ma este című műsorában.

Tovább
11:10

A Ryanair-nél még sosem indult ilyen erősen az ősz, a Wizz Air utasforgalma pedig 52 százalékkal nőtt éves alapon szeptemberben.

Tovább
11:09

A termosztátokat lejjebb kell állítani és a bojlereket is le kell csavarni a Nemzetközi Energiaügynökség szerint Európában a télre készülve.

Tovább
11:00

A társasházak jellemzően az alapkamat mértékével emelik a közös költség tartozásokat, ami 2000-ben volt utoljára annyira magas, mint most.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség