Nagyon nehéz konkrét életkorhoz kötni, de egy sebésznek tudnia kell, mikor vonuljon vissza

Egy műtét elvégzésére lehet valaki 66 évesen is alkalmatlan, és lehet 73 éves korában is alkalmas. Egy sebésznek tudnia kell azt, hogy mikor vonuljon vissza.

   

Így reagált Kökény Mihály, volt egészségügyi miniszter, amikor arról kérdeztük, hallott-e arról, hogy a klinikákon 70 év fölött már nem operálhatnak az orvosok, Hozzátette, kicsit merevnek érezné ezt a szabályt, de nem ismeri a részleteket.


Az egészségügy és az oktatás mintha egy csónakban evezne. Az oktatásban óriási a pedagógushiány. Az egészségügyben mekkora az orvoshiány, és milyen orvosok hiányoznak elsősorban?

Szinte minden szakmáról el lehet mondani, hogy sokan hagyták el a pályát. Kezdjük a sor elején, ott, ahol a legfontosabb. Az orvosoknál sok száz háziorvosi praxis üres. Tulajdonképpen az alapellátásban lassan ezer felé közelít az üres praxisok száma. Főleg az ország keleti felében, de, szinte minden megyében és Budapesten is. Viszonylag kevés az aneszteziológus, a röntgenorvos – azok, akik képalkotó diagnosztikával foglalkoznak –, nagyon kevés a patológus, a kórboncnok. Ez komoly korlát például a szövettani vizsgálatok elvégzésénél, amelyek így elhúzódnak.

A sebészet is ide tartozik?

Ez attól függ. Ez nagyon változó, intézménytől, térségtől függ, intézményről intézményre és térségről térségre más a helyzet. Pontos számokat nem tudok mondani, mert gyakorlatilag nincs hivatalos statisztika. Ma már azt sem lehet pontosan tudni, hogy hányan mennek el, mert ezek az adatok késve jelennek meg, nem megbízhatóak. Különböző forrásokból különböző számok látnak napvilágot. Csak azt lehet látni, hogy nincsenek elegen.

Az a hír járja, hogy a klinikákon 70 évesnél idősebb orvos nem operálhat, mert Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának igazgatója megtiltotta. Hallott erről?

Nem hallottam. De ezt nagyon nehéz egy konkrét életkorhoz kötni. Azt gondolom, egy sebésznek kell tudnia azt, mikor vonuljon vissza. Akkor, amikor esetleg már nem eléggé megbízható, vagy úgy érzi, hogy nem eléggé megbízható a manualitása. Azért egy sebészi tevékenység rendkívül komoly manualitást, állóképességet, szellemi koncentráló képességet igényel. Szerintem ezt konkrét életkorhoz nehéz kötni, mert vannak olyan orvosok, akik gyakorlatilag még jóval 70 év felett is a képességeik teljes birtokában vannak. Emellett vannak olyanok, akik nincsenek 50 évesek sem, ám veszélyeztetik a biztonságot. Nagyon eltérő, hogy az idősödés folyamata valakit mikor, és hogyan érint. Ezt nem lehet konkrétan egy életkorhoz kötni. Lehet, hogy ez a rektori intézkedés azzal függ össze, hogy szeptember 1-jétől az egészségügyben is megszűnt az a korlátozás, hogy nyugdíj mellett teljes állást vállaljanak. Most vissza lehet jönni, és a nyugdíjról sem kell lemondani. Azért azt tudni kell, hogy ha valaki nem operál, azért még tud teljes értékű munkát végezni egy sebészeti szakrendelésen, megállapítani például azt, hogy javasol-e műtétet. Még egyszerűbb beavatkozásokat is el tud végezni, olyanokat, amilyenek egy szakrendelésen ambuláns ellátásban szokásosak. Ugyanakkor lehet, hogy ugyanez az ember egy has megnyitásával járó több órás műtétben már nem tud ugyanolyan biztonsággal részt venni. Nehéz ezt konkrét korhatárhoz kötni. Ezt tudnia kell az illetőnek, tudnia kell a főnökének. Egyébként a műtét elvégzésére lehet valaki 66 évesen is alkalmatlan, és lehet 73 éves korában alkalmas. Kicsit merevnek érzem ezt az ön által említett szabályt, de nem ismerem a részleteket.

A probléma az, hogy ez a korhatár csak a klinikákon van megszabva, a kórházakban nincs. Tehát akkor a kórházakban 70 év fölött is bátran operálhatnak az orvosok?

Ezt nem tudjuk. Lehet, hogy van olyan kórház, ahol a kórházvezetés erre jobban odafigyel. Én azt gondolom, hogy egy lelkiismeretes orvosnak emberileg meg morálisan azt magától is tudnia kell, hogy mikor kell abbahagyni. Én sok olyan kollégát ismerek, aki pontosan tudta, hogy „mostantól ne tovább”.

Egyébként van bármilyen általános szűrője annak, hogy milyen állapotban vannak azok, akikre az életünket bízzuk? Időnként vizsgálják az ő egészségi és mentális állapotukat?

Ilyen általános szabály nincsen. Nincs olyan általános előírás, hogy meghatározott időnként meg kell nézni az orvosok állapotát. Olyan szabály van, hogy meghatározott időnként a folyamatos képzésben részt kell venni, meg kell újítani a működési engedélyt. Ez bizonyos tanfolyamokhoz, esetleg a tanfolyam végén vizsgához kötött. Ilyen van. De olyanról nem tudok, hogy időnként valamilyen pszichológiai vagy egyéb más vizsgálat lenne. Ilyen szabály nincsen. Csak csendben, és némi iróniával jegyzem meg, hogy a politikusok esetében sincs.

Ha a klinikákon is operálhatnának a 70 év feletti, jó egészségi állapotban levő, jó állóképességű, koncentrálni tudó orvosok, segítene enyhíteni az orvoshiányt?

Nehéz megmondani. Azért nem olyan sok emberről lehet szó. Általában 70 év felett nem nagyon jellemző, hogy egy hosszabb, vagy bonyolultabb műtétet vállalna valaki. Van olyan szabály, hogy tanszékvezető egyetemi tanár is csak 65 éves koráig lehet valaki, nem tanszékvezető egyetemi tanár pedig 70 éves korig. Tulajdonképpen utána már nyugdíjba kell menni. Hogy aztán „bejár” valaki, és az utódai „megengednek” még ezt, azt, amazt neki, az egy másik kérdés. Erről se statisztika nincs, se ismeret. A magánellátásban, a magánintézményekben is lehet sok minden, bár szerintem ott jobban odafigyelnek arra, hogy betegbiztonsági szempontból a lehető legmegnyugtatóbb legyen minden körülmény. Ideértve a megfelelően frissített tudást, hogy meglegyen a fizikai és mentális képesség is. Persze nem nagyon szoktak erről beszélni.

Megkérdeztük Merkely Béla professzort is, adott-e olyan utasítást, hogy a klinikákon 70 év feletti orvosok ne operáljanak. Merkely Béla azt mondta: „náluk a rektor ilyen utasítást nem adott”. A klinikákon egyébként negyedállásban dolgoznak olyan 70 éven felüli orvosok, akik legfőképpen az ambulanciában vesznek részt. Az egyik klinika igazgatója – nem ő –, valóban mondott olyat, hogy annyi rezidens és fiatal orvos van a klinikán, hogy az első operatőrnek közülük kell kikerülnie. Nagyszámú szakorvos van közöttük, és a legfontosabb, hogy a rezidenseknek minél több lehetőséget nyújtsanak a tanulásra. Viszont az idősebb orvosok asszisztálni asszisztálhatnak. Ez azt jelenti, hogy egy fiatal kollégával együtt nagyszerűen tudnak operálni. Merkely Béla szerint ez teljesen rendben van. Elárulta, ő maga 70 éves korában szívesen megtanít majd bárkit bármire, de nem akar feltétlenül első operatőrként dolgozni. Viszont besegít bárkinek, hogyha igényli az ő tudását. Ez a helyes döntés. Az, hogy elsősorban a 70 évesnél fiatalabb kollégák operáljanak, annak a klinika igazgatójának a döntése volt, aki azt akarta, hogy a fiatalok több lehetőséghez jussanak. Azt mondta, elméletileg lehetne szűrőt felállítani, ugyanakkor lehetnek olyan kórházak, ahol kevés az orvos, ezért nagy szükség van a 70 éven felüliek tapasztalatára. De egyet kell érteni azzal, hogy a munka dandárját a fiataloknak kell elvégezniük. Leszögezte még egyszer, ezt az utasítást nem ő hozta meg, nem is adott ilyet. Hozzátette, az ő klinikáján, vagyis a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján előfordul néhányszor, hogy a 70 éven felüliek operálnak, de a műtétek 99 százalékát 30 és 70 év közötti sebészek végzik. Merkely Béla azt is elmondta, ő más klinika igazgatójának a döntésébe nem szól bele. Ha annak a klinikának az igazgatója, aki így döntött, úgy látja, hogy minden műtétet el tudnak végezni a 30 és 70 év közötti sebészek, akkor meg tudja érteni a döntését.

forrás – hirklikk.hu

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

11:13

Egy 1999-es törvény különösen megnehezíti a temetkezési szolgáltatók helyzetét az infláció és energiaválság közepette.

Tovább
11:12

Készlethiány, alapanyaghiány, csomagolóanyag-hiány. Szegény Pilóta kekszet az ág is húzza.

Tovább
11:11

A januári ötszázalékos emelés óta a kormány már másodszor fizet inflációkövető kiegészítést a két és fél millió nyugdíjasnak. A gazdasági mutatók alapján prémium is várható, és a tizenharmadik havi nyugdíj sem marad el – hangzott el az M1 Ma este című műsorában.

Tovább
11:10

A Ryanair-nél még sosem indult ilyen erősen az ősz, a Wizz Air utasforgalma pedig 52 százalékkal nőtt éves alapon szeptemberben.

Tovább
11:09

A termosztátokat lejjebb kell állítani és a bojlereket is le kell csavarni a Nemzetközi Energiaügynökség szerint Európában a télre készülve.

Tovább
11:00

A társasházak jellemzően az alapkamat mértékével emelik a közös költség tartozásokat, ami 2000-ben volt utoljára annyira magas, mint most.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség