Árt-e az egészségünknek, ha 18 fokos irodában ülünk egész nap?

Az állami intézményeket maximum 18 fokra lehet majd felfűteni télen, és ilyen energiaárak mellett várható, hogy más munkáltatóknál sem lehet a tavaly télen megszokott benti hőmérsékletre számítani. De vajon mennyire egészséges 18 fokban tölteni a nyolc órás munkaidőt? Hétfői cikkében a Telex járt utána.

   

 Ahogyan arról mi is írtunk, a múlt heti Kormányinfón bejelentették, hogy az állami intézményeket télen 18 fokra fogják majd maximum fűteni. Nagy Marcell, a Magyar Orvosi Kamara titkára, foglalkozás-orvostan és munkahigiéné szakorvos a Telex kérdéseire azt mondta: egy munkahely esetében meg tudjuk határozni, mi az ideális hőmérséklet, de mindenképpen


figyelembe kell venni, hogy fizikailag mennyire intenzív munkáról van szó.

A fizikai munka során ugyanis hőt termel a szervezetünk. Azért sem könnyű konkrét hőmérsékleti értékekről beszélni, mert a nőknek és a férfiaknak más a hőérzete. Máshogy működik az anyagcseréjük is, a nőké lassabb, a férfiaké gyorsabb. A gyorsabb anyagcsere több hőt termel, részben ezért is van, hogy az esetek többségében a nők már olyan hőfoknál is fáznak, amit a férfiak többsége még nem érez hidegnek.

A magyar jogszabályok szerint

ülőmunkánál, szellemi munkánál: 20-22 fokot,
könnyű fizikai munkánál 18-22 fokot,
közepesen nehéz fizikai munka esetén 14–18 fokot,
nehéz fizikai munka esetén pedig 12-14 Celsius-fokot
kell biztosítania a munkáltatónak. Vagyis ha a közintézményekben, közhivatalokban, állami cégeknél végzett szellemi munkát nézzük, akkor a legutóbbi kormányközlés szerint a minimális 20 helyett 18 fok lesz.

Nagy Marcell szerint nincsenek arra vonatkozó pontos kutatások, hogy milyen betegségeket kapunk el nagyobb eséllyel, ha 20 fok helyett mondjuk 19, vagy 18 fokban dolgozunk. Az biztos, hogy vannak, akik hidegebb munkakörnyezetben hajlamosabbak a felfázásra. És az is köztudott, hogy sok légúti betegségnek kedvez a hűvösebb hőmérséklet.

Fotó: Julian Hochgesang

forrás – forbes.hu

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

11:13

Egy 1999-es törvény különösen megnehezíti a temetkezési szolgáltatók helyzetét az infláció és energiaválság közepette.

Tovább
11:12

Készlethiány, alapanyaghiány, csomagolóanyag-hiány. Szegény Pilóta kekszet az ág is húzza.

Tovább
11:11

A januári ötszázalékos emelés óta a kormány már másodszor fizet inflációkövető kiegészítést a két és fél millió nyugdíjasnak. A gazdasági mutatók alapján prémium is várható, és a tizenharmadik havi nyugdíj sem marad el – hangzott el az M1 Ma este című műsorában.

Tovább
11:10

A Ryanair-nél még sosem indult ilyen erősen az ősz, a Wizz Air utasforgalma pedig 52 százalékkal nőtt éves alapon szeptemberben.

Tovább
11:09

A termosztátokat lejjebb kell állítani és a bojlereket is le kell csavarni a Nemzetközi Energiaügynökség szerint Európában a télre készülve.

Tovább
11:00

A társasházak jellemzően az alapkamat mértékével emelik a közös költség tartozásokat, ami 2000-ben volt utoljára annyira magas, mint most.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség