Saját Covid-vakcinát gyárt a WHO a Moderna segítségével

A biotechnológiai cég megengedte a koronavírus elleni védőoltás felhasználását a kísérletekhez, így az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szegényebb országokba is elegendő vakcinát tud eljuttatni.

   

 A dél-afrikai biotechnológiai cég, az Afrigen Biologics & Vaccines a WHO-val együttműködve új Covid-vakcina fejlesztésén dolgozik. Az eredményesség érdekében az egereken végzett kísérletekhez a Moderna biztosít oltásokat összehasonlítás céljából – írja a Bloomberg.com.


A WHO és az Afrigen célja az új mRNS-alapú vakcinákkal a védőoltás elérhetővé tétele a szegényebb, fejlődő országokban. A fejlettebb országokban az utóbbi időszakban a nagyobb az átoltottság, és a betegség enyhébb lefolyása miatt csökkent a kereslet a koronavírus elleni oltások iránt. Az alacsonyabb jövedelmű országokban viszont a népesség jelentős része továbbra sincs átoltva, mert nem tudtak elegendő mennyiségű vakcinát beszerezni eddig.

A tervek szerint a WHO fokvárosi mRNS-vakcina-technológiai transzferközpontjának irányításával a világon 15 helyen állítanák elő az új oltást. Az ENSZ által támogatott szervezet, a Medicines Patent Pool kérésére a francia kormány engedélyezte a Moderna-oltások eljuttatását Dél-Afrikába. A Pfizer elutasított egy hasonló kérelmet, mert nem tartotta sürgősnek a helyzetet.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

forrás – infostart.hu

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

11:13

Egy 1999-es törvény különösen megnehezíti a temetkezési szolgáltatók helyzetét az infláció és energiaválság közepette.

Tovább
11:12

Készlethiány, alapanyaghiány, csomagolóanyag-hiány. Szegény Pilóta kekszet az ág is húzza.

Tovább
11:11

A januári ötszázalékos emelés óta a kormány már másodszor fizet inflációkövető kiegészítést a két és fél millió nyugdíjasnak. A gazdasági mutatók alapján prémium is várható, és a tizenharmadik havi nyugdíj sem marad el – hangzott el az M1 Ma este című műsorában.

Tovább
11:10

A Ryanair-nél még sosem indult ilyen erősen az ősz, a Wizz Air utasforgalma pedig 52 százalékkal nőtt éves alapon szeptemberben.

Tovább
11:09

A termosztátokat lejjebb kell állítani és a bojlereket is le kell csavarni a Nemzetközi Energiaügynökség szerint Európában a télre készülve.

Tovább
11:00

A társasházak jellemzően az alapkamat mértékével emelik a közös költség tartozásokat, ami 2000-ben volt utoljára annyira magas, mint most.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség