Energiahatékonysági adókedvezmény: nem csak a szabály, a mérték is változott

Az emelkedő rezsiárak mellett a magánszemélyek és a cégek is keresik az energiatakarékossági megoldásokat, hogy csökkentsék áram- és gázszámlájukat.

   

A társasági adó rendszerében már 2017. január 1-jétől megjelent az úgynevezett energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások adókedvezménye. Idén márciusban több törvénymódosításra is sor került, mert január 1-jétől megváltozott a regionális támogatási térkép. Mindez azt jelenti, hogy az energiahatékonysági adókedvezményeknél egy nagyvállalkozásnál például a budapesti régióban 30 százalék, az összes többi magyarországi régióban pedig 45 százalék lett a támogatási intenzitás – magyarázta Varga Diána, az RSM szenior adómenedzsere, hozzátéve: kisvállalkozásnál ez 20 százalékponttal, középvállalkozás esetében pedig 10 százalékponttal növelhető.


Változott továbbá a nehéz helyzetben lévő társaság fogalma: nem minősül már nehéz helyzetben lévő társaságnak az az adózó – így az adókedvezményre sem lesz jogosult –, aki 2019. december 31-én még nem volt nehéz helyzetben, de 2020. január 1. és 2021. december 31. között nehéz helyzetbe került.

Elektromos gépjárművek

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy már nem vezető igénybe az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezménye az elektromos vagy hibrid személygépkocsira. Fontos viszont, hogy kivételt képeznek az úgynevezett nagy rakodóterű személygépjárművek.

Az igénybe vehető adókedvezmény beruházásonkénti maximális összege 15 millió euró. Ami viszont különlegesség – jegyezte meg a Varga Diána –, hogy mára már beépült a gazdasági szereplők köztudatába, hogy ha egy energiahatékonyság növekedését célzó beruházás révén energiamegtakarításra kerül sor, akkor a társasági adóból adókedvezmény vehető igénybe a beruházás üzembe helyezését követő adóévben, vagy az adózó dönthet úgy, hogy már a beruházás üzembe helyezésének adóévében alkalmazza ezt a kedvezményt – az ezt követő 5 adóévben akár a tárgyévi számított társasági adójának a 70 százalékáig.

Az adókedvezményre való jogosultság megszerzéséhez nem kapcsolódik semmilyen előzetes bejelentés vagy külön kérelem, viszont vannak speciális feltételei. A gazdaság szereplői közül gyakorlatilag a kisvállalkozástól a nagyvállalkozáson át, minden cég érvényesítheti, ha a beruházáshoz a feltételeket teljesíti – ismertette az RSM szenior adómenedzsere.

Nyitókép: ArtRachen01/Getty Images

forrás – infostart.hu

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség